Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Recensie
Wat ik nog weet - Diane Broeckhoven
26 mei 2013
door Chris Spatz

Wat ik nog weet van Diane BroeckhovenIn Wat ik nog weet is de vitale auteur nog helemaal niet toe aan haar memoires, haar flamboyante foto op het achterplat bewijst het.

Diane Broeckhoven nodigt je uit in het afgebakende levensverhaal van een familie. Ze schetst het in drie luiken, beginnend in 1987, dan 7 en 14 jaar later... symbolische getallen?

De complexe verhouding tussen Manon, de moeder, en haar zoon Peter schraagt de vertelling. Onbegrip en wederzijdse eigenwijsheid zijn obstakels in de liefde tussen beiden.
Voor hem deed ik voortdurend mijn best om een perfecte moeder te zijn. Zijn nukkige buien waren messteken, met schrijnende littekens achteraf.
De auteur plaatst beiden afwisselend met hun gedachten en gevoelens op het voorplan.
We gingen twee weken op vakantie...in opdracht van mijn moeder. Glimlachen en gelukkig zijn verplicht, vierentwintig uur per dag.

De relatie van de protagonisten ondergaat onder invloed van familiale gebeurtenissen hoogtes en laagtes. De scheiding van de ouders weegt zwaar door.                               Zoals zo vaak, tegen het licht van het levenseinde, groeien moeder en zoon naar elkaar toe en worden milder.                                                                                                      Herkenbaarheid is een positief punt van Wat ik  nog weet. Onverwachte en ingrijpende wendingen worden subtiel aangekondigd wat zorgt voor hunker om verder te lezen.

De teneur van het boek is zeker niet deprimerend. Het is een levensechte geschiedenis van vallen en opstaan, zoals u en ik zouden kunnen beleven, we zouden als het ware kunnen deel uitmaken van zo'n familie. De auteur geeft je met de ongelooflijke vondst van het verhaal rondom de fauteuil het gevoel dat de cirkel rond is.  

Diane Broeckhovens taal is oprecht. Geen bombast, maar puur. Bij wijlen staat er een zin die tot twee keer lezen noodt, omwille van zijn in alle eenvoud schitterende verwoording.
Ik dagdroomde dat we huid aan huid in de duinen lagen, gepaneerd met gloeiende zandkorrels.

Vanaf de eerste bladzijden stap je mee in het verhaal om het vervolgens in één adem uit te lezen. Dat gold ook voor De buitenkant van Meneer Jules dat ondertussen in 16 talen is vertaald en waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht.
Wat ik nog weet verdient om verfilmd te worden. 


 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring