Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tegenlicht Docu / Debat
samenwerking tussen Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman
27 maart 2015

tegenlicht

Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman organiseren 6 publieke debatavonden rond 6 actuele thema’s. Vertrekpunt zijn 6 future-affairs-documentaires van VPRO Tegenlicht waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.
Deze documentaires presenteren haalbare alternatieven waarmee we kunnen bouwen aan een betere toekomst. Maar dan mag het niet bij kijken blijven.
Daarom slaan Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman de handen in elkaar: wij nodigen een zo divers mogelijk publiek uit om - na het bekijken van een aflevering - in gesprek te gaan met kenners, kunstenaars en nieuwe makers die deze vernieuwende ideeën vanuit hun praktijk benaderen en verder ontwikkelen.
Gratis maar niet voor niets.


Wat

Het VPRO-programma Tegenlicht is een begrip, zowel in Nederland als in België. Al meer dan tien jaar maakt dit future affairs programma onderzoeksjournalistiek op het scherp van de snee. Via niet voor de hand liggende, controversiële en tegelijkertijd gedegen analyses op nationale en internationale ontwikkelingen geeft Tegenlicht zijn dwarse kijk op de wereld en op hoe we die in de 21ste eeuw kunnen vormgeven. Deze ‘toekomstjournalistiek’ levert wekelijks geweldige televisie op, en zorgt in Nederland ook voor ongeziene bijwerkingen: enkele dagen na de uitzending komen in Amsterdam en elders kijkers samen voor ‘meet ups’, grondige debatten over het programma en de aangeboorde thema's.
 Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman vinden dat een hoopvol verhaal, en willen er een duw aan geven. Deze drie Antwerpse cultuurhuizen wonen op nog geen kilometer van elkaar. Drie verschillende werkplekken met een gezamenlijk enthousiasme om te experimenteren met een nieuwe debatcultuur.
We organiseren een reeks van 6 publieke avonden rond 6 verschillende Tegenlicht-documentaires en thema’s. Aan de hand van fragmenten gaan moderator, kenners, kunstenaars en nieuwe makers in debat met elkaar en met een zo divers mogelijk publiek.
We slaan bruggen tussen journalistiek en de creatieve sector, creëren ontmoeting en debat over allerlei belangrijke thema’s op lokaal en wereldniveau.
Met deze debatavonden willen we ons niet per se binden aan de timing van de nieuwe uitzendingen, maar ook grasduinen in het rijke Tegenlicht-archief. In november 2014 organiseerden Zuidpool en Het Bos al de eerste Belgische Tegenlicht meet up tijdens festival RECUP in Zuidpool, rond digitaal geheugenverlies.
Dit hele initiatief werkt uitdrukkelijk op een open manier. Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman zijn initiatiefnemers en katalysatoren; andere partners zijn welkom om zich aan te sluiten en ook elders andere debatten te organiseren.

Meer achtergrond bij De Tegenlicht Debatten

20 april 2015

Tegenlicht: Red de mens (met verzwegen boeken) @ De Groene Waterman met o.a. Joris Note, Ludo De Witte en Matthias Lievens (i.h.k.v. Maand van de filosofie rond Ongelijkheid)

Op maandagavond 20 april 2015 gaan socioloog Ludo De Witte, auteur Joris Note en filosoof Matthias Lievens met Robrecht Vanderbeeken (modator) in gesprek, naar aanleiding van de Tegenlicht-documentaire ‘Red de mens’. Die documentaire zoomt in op het ‘succes’ van twee intellectuele ‘sterren’: de econoom Thomas Piketty en filosofe Naomi Klein. Ze zijn vandaag behoorlijk bekend, maar wordt er ook naar hen geluisterd? Hoe komt het dat zij wél een verhaal aan de man kunnen brengen (resp. over vermogensongelijkheid en klimaatsverandering), dat anderen al langer proberen te vertellen? En brengen ze dat verhaal vandaag wel écht aan de man, of wordt dat gewoon getolereerd? Probeert men niet eerder de angel uit hun verhaal te halen, zodat het alsnog kan worden genegeerd? Kortom, wat te denken van dit wegdrukken en dus ‘verzwijgen’? De gasten praten tevens over hun bekende en tegelijk verzwegen boeken.

 

9 mei 2015

Tegenlicht: Gratis Geld @ Het Bos

“Zou het niet fijn zijn als we allemaal een basisinkomen zouden krijgen, zonder enige voorwaarde? Gratis geld. Want de wereld is razendsnel aan het veranderen Het zijn niet langer alleen de fysieke werkzaamheden die steeds meer door machines gedaan worden; robots en algoritmes gaan ook steeds meer middenklasse-werk verrichten. Accountants en kantoorpersoneel maar ook advocaten en beurshandelaren en ingenieurs zullen steeds meer moeten gaan uitkijken naar ander werk.

Hoe gaan we dan nog ons geld verdienen? Hoe gaan we dan nog dingen kopen? Stort ons economisch systeem dan niet in elkaar? Zou een basisinkomen de hoeksteen kunnen zijn van een nieuwe maatschappelijke structuur? Een sociaal model waarin niet eindeloos uitkeringen en toeslagen worden rondgepompt (80% van de Nederlandse huishoudens krijgt momenteel één of andere vorm van toeslag)? En waarin we mensen niet langer dwingen tot zoeken naar banen die niet meer bestaan?

In het Canadese dorp Dauphin kregen duizend mensen (één derde van de bevolking) tussen 1974-1978 zo nodig een aanvullende uitkering, zonder tegenverplichting. En wat bleek? De deelnemers bleven grotendeels werken of gingen meer studeren, en ze waren minder vaak ziek of depressief. Tegenlicht toog naar Canada en sprak met projectleider Ron Hikel, onderzoekster Evelyn Forget en families die toentertijd deelnamen aan het sociale experiment. Wat zou er gebeuren als we de bevindingen van dit Mincome project doortrekken naar Nederland anno 2014? Samen met econoom Marcel Canoy, voormalig adviseur van Barroso, berekent Tegenlicht wat invoering zou kosten: is het haalbaar en betaalbaar?”

 

oktober 2015

Tegenlicht: California dreaming @ Het Bos

“Californie is een sterk merk. De staat van kansen, dromen en sterren., met een paradijselijk klimaat. Maar de “gouden staat” is failliet. En nu is ook de stad Los Angeles aan de beurt. Publieke voorzieningen worden gekort, de werkloosheid stijgt, en veel mensen zijn in de crisis hun huis kwijtgeraakt. Toch lijken het optimisme en het geloof in de kracht van Amerika ongebroken. Wie zijn de nieuwe dromers en doeners, en hoe zien zij de toekomst? Tegenlicht gaat in L.A. op zoek naar de kiemen van een nieuw Amerika.”

 

Organisatoren

Theater Zuidpool
is een erkend theatergezelschap met een eigen theaterzaal voor eigen podiumproducties en werk van andere artiesten, festivals, debatten e.a.
www.zuidpool.be

Het Bos
is een erkend jeugdcultuurcentrum en multidisciplinaire Kunstenwerkplaats, met concerten, theater, volkskeukens, kunstenaarsresidenties, festivals, met een hart voor transitie, ecologie en innovatie.
www.hetbos.be

De Groene Waterman
is een onafhankelijke boekhandel, ontmoetingsplaats en cultuurhuis met als motto: dwars doet lezen.
www.groenewaterman.be

VPRO (NL)
is een Nederlandse publieke omroep waarbinnen creativiteit, wereldburgerschap, innovatie en eigenzinnigheid leidraad zijn, met het publiek als uitgangspunt.
www.vpro.nl

Pakhuis De Zwijger (NL) is een onafhankelijke culturele organisatie in Amsterdam met focus op discussie, innovatie, creatieve industrie en stadsontwikkeling, door debatten, workshops…
www.dezwijger.nl

Besteburen (BE-NL) is een initiatief dat Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking viert met steun aan en co-organisatie van tal van initiatieven tussen 8 februari 2015 en 14 februari 2016.
www.besteburen.eu

Theater_zuidpoolhetbos_blauwlogo_groene_waterman_klein_met_adres
 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring