Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tip van Diane
06/10/2015

Driestuiversroman - Bertolt Brecht - uitg. De Geus

Het verhaal speelt zich af begin jaren 1920 en is doorspekt van naoorlogse chaos, corruptie, machtsmisbruik en... oorlogsinvaliden. Mr Peachum is koning van een bedelaarsnetwerk en regeert met sterke hand: bedelaars worden “in scène” gezet, tot zelfs kreupel geslagen, om op geloofwaardige wijze zieltjes te roeren op straat en geld binnen te rijven. Concurrentie wordt koud gemaakt en zelfs Peachums bloedeigen perzikzachte dochter Polly wordt geofferd voor die naamloze vennootschap van pseudo-Bedelaars, netwerk van schurken, gangsters-bankiers en ingehuurd lompenproletariaat. Driemaal raden wie aan het kortste eind trekt: inderdaad, de individuele mensen aan de onderkant die geen andere handelingsmogelijkheid hebben dan zich te onderwerpen aan de roversmaatschappij. En passant wordt de burgerlijke moraal van die tijd op de korrel genomen: huwelijk, prostitutie, abortus: van elke hypocrisie ontdaan.

Het is een schelmenroman met een lachwekkend hoog gehalte aan ironie, onbegrensde hebzucht, zakendoen over lijken. Gangsters worden bankier, bankiers de grootste schurken. “Wat is inbraak in een bank vergeleken met de oprichting van een bank?”

U hebt het al begrepen: deze schelmenroman is in feite een parodie op de ongebreidelde wurggreep van dat (financieel) netwerk (van bedelaars) dat kapitalisme heet. Zeer actueel dus!

Ga eens naar de opera

De Vlaamse Opera brengt “Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny”, tekst Bertolt Brecht, muziek van Kurt Weill.

Mahagonny staat symbool voor een stad voor de arme mensen, waar je slecht entertainment krijgt, en waar je gedwongen wordt zoveel mogelijk te shoppen en het hele weekend vettige hamburgers te eten. “Arme mensen krijgen zo het idee dat zij ook in luxe leven, de luxe voor het arme volk, gecreëerd door de rijken.” De Vlaamse Opera creëert een eigentijdse setting en dat belooft!

Kaarten voor volgend voorjaar, te koop vanaf 28/11/2015 www.operaballet.be

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring