Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
19 januari 2016
EXIT THROUGH THE MUSEUM #3

Canned Laughter. Humor in crisis

canned laughter poster't Is niet om te lachen! Niet alleen onze economie, maar ook humor zit in crisis. Nigel Williams in zijn nieuwste show: "Polen die betogen tegen migratie... er hoeft zelfs geen punchline bij. De werkelijkheid draait vandaag zo dol dat je daar als komiek niet meer tegenop kan."

Het on- en offline kunstproject #cannedlaughter maakt nu een tussenstop in De Groene Waterman!

#cannedlaughter (ook te volgen op Facebook, Twitter en Tumblr) gaat op zoek naar humor in crisis. Humor die niet meteen doet schaterlachen, maar zich van een kritische of ongemakkelijke kant toont. Ironie, sarcasme en cynisme uiten zich in een houding van spot, van twijfel of wantrouwen. Dat zijn al sinds het dadaïsme veelgebruikte poses in de kunsten. Overlevingspogingen, zeg maar. Maar zo donker de humor, zo duister de tijden. Spotprenten, het geweld dat ze aanklagen én oproepen, het toont hoe intens humor verstrengeld zit met angst. Wat ons doet lachen, houdt nauw verband met wat ons schrik aanjaagt. Het komische en het tragische zijn twee kanten van dezelfde medaille. De grap als doekje voor het bloeden? Een uitlaatklep? Een uiting van onvermogen of van protest?

De titel #cannedlaughter verwijst naar de vooraf opgenomen lachband, een vaste waarde in series, tv-shows en sitcoms sinds de jaren 1950. Op geijkte momenten in het programma duiken de 'ingeblikte' lachbuien op die de kijkers duidelijk maken wat grappig is. Ze willen de kijker aan het lachen zetten en lachen alvast namens de kijker voor in het geval die daar niet spontaan toe komt. Maar terwijl dit effectje aanstekelijk zou moeten werken, heeft het vaak een storend effect. Alsof we zelf al niet meer mogen uitmaken wat grappig is. De lachband – we monteren die tijdens deze artistieke interventie in de winkel ook af en toe tijdens uw bezoek. Wat het effect is, dat ontdekken we dan samen wel!
cl2

'Wie lacht, heeft het vreselijke nieuws nog niet gehoord', schreef Bertolt Brecht. In tijden van crisis lijkt er maar weinig reden tot lachen. Al
is het misschien meer dan ooit nodig. Getuige de populariteit van stand-up comedians in het noodlijdende Griekenland. De andere kant van de medaille: het politieke succes van komiek Beppe Grillo's Vijfsterrenpartij in Italië of de Best Party van acteur en komiek Jón Gnarr in Ijsland. Ook Donald Trump voert verkiezingscampagne via de lachspieren. Wilders en De Winter moeten het hebben van aangebrande grappen.

Toen in een theater tussen de coulissen brand uitbrak, kwam een clown voor het toneel om het publiek te waarschuwen. Het publiek applaudisseerde omdat men dacht dat het om een grap ging. De clown herhaalde de waarschuwing, waarna het publiek nog harder begon te klappen. Zo denk ik dat ook de wereld zal vergaan: onder het denderend applaus van al die scherpe geesten, die menen dat het om een grap gaat.
Søren Kierkegaard: Of/Of. Een Levensfragment. (1843)

Deelnemende kunstenaars: Gorilla (de grafische vormgevers van De Groene Amsterdammer), Frank&Robbert/Robbert&Frank, Metahaven, Marijke de Roover, Bram Bentein, Johan Grimonprez, ...

http://cannedlaughter2015.tumblr.com/

(In samenwerking met Pieter Vermeulen, filosoof, curator en docent aan de kunstacademie Sint-Lucas Antwerpen. Mede gerealiseerd door Stichting Wo Meine Sonne Scheint, Rotterdam www.womeinesonnescheint.com).

cl3 canned laughter 1
cl4 canned laughter 2
cl5 canned laughter 3
cl6 cl1

 

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring