Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
12 april 2016
Boekentip van vrijwilliger Chris

brautigam-199x300

Wieteke van Zeil kijkt graag via details naar kunstwerken. Door haar loer ik voortaan als het ware door het sleutelgat, wat mijn honger om te zien vergroot. Gaat de deur open, dan neem ik haar loep ter hand en via het detail komt het kunstwerk tot leven.

In het stijlvol bij Atlas uitgegeven boek Dichterbij biedt ze kunstliefhebbers haar ervaring van kijken via details aan. Je kunt er onbegrensd je fantasie op loslaten en, indien gewenst, er een historische, ludieke of diepgaande betekenis aan geven. Op De Val van de Opstandige Engelen van Pieter Bruegel de Oude (Kon. Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel) isoleert ze bijvoorbeeld in de turbulente werveling van figuren een mensachtig monster dat zich vastbijt met zijn reptielenkop in een van zijn vier armen. In een wellicht laatste stuiptrekking laat het monster nog een scheet. Zijn laatste ademstoot?

Bij het omslaan van de pagina wordt het hele werk geserveerd, kleiner dan het fragment, zodat je ogen even moeten wennen om het in het geheel te ontdekken. Interessant is dat de grootte van het originele kunstwerk wordt vermeld; aldus is de verhouding tot het detail duidelijk.

Ze schrijft over oude en moderne meesters en stelt dat je pas ziet als je het doorhebt. Vaak zijn het onderwerpen waarvan de context onbekend is of die niet van deze tijd zijn. Het is logisch dat oude kunst anders wordt aanschouwd dan bedoeld is. Het schilderij hangt immers niet in zijn oorspronkelijke biotoop: kerk, huiskamer, slaapkamer, kasteel...

Een slofje aan de voet van een geleerde of putti's die spelen met de helm van de slapende Rinaldo zijn zo herkenbaar. Ook honderden jaren na de creatie van het kunstwerk halen kinderen kattenkwaad uit. Het vermenselijkt het tafereel. Vaak gaan detail en symboliek hand in hand, zoals de bijna onzichtbare zeepbellen op het werk van David Bailly. Net zoals een zandloper, uitgeblazen kaars en schedel attenderen ze ons op de vergankelijkheid, op de dood.

In boeiende teksten neemt Wieteke van Zeil je professioneel en liefdevol mee op deze ontdekkingstocht. Wie het borsthaar op een zelfportret van Fabritius ziet, gaat misschien glimlachend op andere schilderijen ook op zoek naar dit detail.

Dichterbij is een kunst- en leesboek voor wie meer wil halen uit een museumbezoek of de manier van kijken wil verfijnen.

Chris Rachel Spatz

>> Boek bestellen

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring