Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
10 juni 2016
Van vaste boekenprijs naar vaste uitgeverskorting

Het Vlaams parlement moet de volgende maanden nog definitief beslissen over de nieuwe wetgeving van de gereglementeerde boekenprijs. Er zijn echter goede redenen om dat wetsvoorstel grondig aan te passen. Cultuurminister Gatz wil naar eigen zeggen met deze wetgeving de onafhankelijke boekhandels meer ademruimte geven. Helaas, vooral de grote ketens hebben er baat bij. Wie de diversiteit en de kwaliteit van het boekenvak wil garanderen, voert in de eerste plaats een vaste uitgeverskorting in.

Robrecht Vanderbeeken - Katrien Merckx

@Kunstenaar Jonathan Wolstenholme

Volgens econoom Paul De Grauwe had minister Sven Gatz het wetsvoorstel voor de gereglementeerde boekenprijs, waarover nog niet definitief beslist is, beter niet ingediend (DM, 7/06). Zijn scepsis vertrekt helaas vanuit de verkeerde redenen.

De Grauwe was altijd al een tegenstander van vaste boekenprijs, gewoon vanuit het liberale standpunt dat overheidsingrijpen nefast is.

Maar, net omdat de rol van de overheid in de sector dermate is afgebroken, zit het boekenlandschap in een neerwaartse spiraal van opbod: boekverkopers, uitgeverijen, leespubliek en bibliotheken worden tegen elkaar uitgespeeld.

De clustervorming van grote monopolies, waarbij distributeurs, media en tv-zenders in dezelfde financiële handen zitten, voltrekt zich volop. Nu bibliotheken door de minister van Cultuur aan hun ‘gemeentelijke’ lot worden overgelaten, verliezen zij elke zekerheid op een budget…

Lees verder

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring