Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
10 november 2016
Exit through the museum #9

Exit through the museum #9: Jef Van Extergem

IMG_1964Met regelmaat passeert er een stoet door onze straat: een aangeschoten passage van Vlaamse leeuwenvlaggen, zwarte symboliek en boze kreten ‘Islam buiten’! De extreemrechtse organisatie Pegida hoopt zo, via angstcultuur en zondebokken, een xenofobe Vlaamse volkswoede uit te lokken.

Het lijkt vandaag helaas ondenkbaar dat politieke optochten rode vanen en Vlaamse vlaggen door de straten van Antwerpen meedragen. Toch gebeurde het in de jaren 1920. Er was een tijd waarin sociale strijd en flamingantisme hand in hand gingen: nationalisme als hefboom voor meer sociaaleconomische rechtvaardigheid, voor en door iedereen.

Wie deze tijd wil herontdekken, kan terecht bij de recent verschenen historische roman Als rook over de bergen van Mark Andries gebaseerd op het leven van Jef Van Extergem: een gewezen socialist, flamingant, activist en communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit maakte van het verzet, werd verklikt en uiteindelijk in 1945 van ontbering stierf in een nazi-kamp. Tegelijk is het boek een meeslepende kroniek van Antwerpen in het woelige interbellum, waarin ook cultuurmakers als Camille Huysmans, Paul Van Ostaijen, de gebroeders Jespers, Roza de Guchtenaere en vele andere kleurrijke figuren passeren.

Schermafbeelding_2016-10-24_om_14.25.30Het was Louis Paul Boon die Marc Andries al jaren geleden aanraadde een boek over de geschiedenis Van Extergem te schrijven omdat die getuigt van een tijd waarin kunstenaars het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven tegen een Franstalige elite steunden, en ook waarom kunstenaars sinds de collaboratie een afkeer van het Vlaams nationalisme kregen. Is er vandaag nog een plaats voor linksdenkende mensen in Vlaanderen? Is het niet logisch dan een geëngageerde mens zich tegen het huidige rechtse afbraakbeleid keert? Dat geëngageerde kunstenaars de publieke stem verheffen tegen een bestuur van uitsluiting, stigmatisering en uitverkoop aan de Vlaamse havenbaronnen en betonboeren?

Het verschijnen van dit boek is voor ons een gelegenheid om nog eens terug te blikken op de tentoonstelling ‘JEF’ die de schilder Jan Vanriet in 2009 organiseerde in het café de Rode 7 op het Sint Jansplein, ooit het lokaal van de communistische partij.

Als een echo uit het verleden lijken de militanten in het schilderij ‘Kameraden’ vandaag de passage in deze straat toe te kijken. ‘Tot het laatst’, dat was de lijfspreuk van de strijdbare Van Extergem. De openingsrede van de tentoonstelling in 2009 door wijlen journalist Jef Lambrecht vindt u hier ook: ‘rode separatisten zijn vandaag witte raven. Maar tijdens het interbellum wedijverde de Communistische Internationale inzake flamingantisme met uiterst rechts. … Vandaag wordt door sommigen de vraag gesteld of links opnieuw zal deserteren en de weg vrijmaken voor het rechts separatistisch avontuur.’ In 2016 is die vraag al deels beantwoord, hoewel we ze in de aanloop van de volgende verkiezingen zeker opnieuw kunnen stellen.

I.s.m. Uitgeverij Ludion

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring