Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
27 november 2016
Thema: Vlucht voor de warme oorlog

Dat het Westen een machtsspel speelt in het Midden-Oosten zullen weinigen betwisten. In ‘ons’ streven naar hegemonie deden we beroep op fanatieke clubjes zoals de moedjahedien in Afghanistan waaruit het Al-Qaida isIMG_2003ontstaan. Ook na de Koude Oorlog bleven regionale en internationale machten hun oorlogen warm uitvechten.

ISIS (of Daesh) is een recente speelbal in dit spel. Hun strijd tegen Hezbollah, Syrië, Iran en Rusland komt de VS en Israël goed uit. We kunnen er ook moeilijk omheen dat de groei van en de steun aan ISIS gedeeltelijk een ‘onbedoeld’ gevolg is van de bewapening van rebellen die mobiel zijn en dus makkelijk van kamp veranderen. Hoe verklaar je anders dat een hypermodern leger zomaar uit het niets vanuit de woestijn opduikt?

Wie verder kijkt dan de terreuraanslagen en de wanhoop van oorlogsvluchtelingen die het voorpaginanieuws bepalen, ontdekt dat onze oorlogen in het Midden-Oosten niet alleen dienen om een monopolie op olie en gas te garanderen. Ze moeten ook de wapenindustrie draaiende houden. Die gaat drie keer langs de kassa: wij voeren wapens uit naar instabiele gebieden, vervolgens investeren ‘wij’ in straaljagers en interventielegers om op te treden in oorlogen die moet ‘onze’ wapens worden uitgevochten, tot slot moeten we investeren in een ‘veiligheidsbeleid‘ (grensbewaking, drones, private beveiligingsdiensten…) om de vluchtelingen van onze oorlogen tegen te houden.

Een vrolijk onderwerp is het natuurlijk niet, maar belangrijk is het des te meer. De Groene Waterman merkt dat er de laatste jaren een overdaad aan boeken rond dit thema verschijnen, sommige misleiden meer dan ze verhelderen. Om de lezer enigszins wegwijs te maken, maakten we een selectie van de analyses die het conflict in het Midden-Oosten niet reduceren tot een culturele of religieuze clash, maar daarentegen aandacht hebben voor de politieke en economische realiteit die al deze miserie veroorzaakt, ginder en bij ons.

Een greep uit het aanbod vindt u hier. Veel meer vindt u in de winkel. 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring