Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
26 november 2016
Nieuwsbrief 26/11

 

Beste,

Staat er een schoentje klaar? Iris maakte een eigenzinnige selectie voor de Sint, zonder Studio 100 of Geronimo Silton. Hanne tipt de tijdschriftenreeks The Happy Reader, waarin telkens een klassiek literair werk wordt uitgespit en waarin je telkens een interview kan vinden van een auteur door een bekende fervente lezer. Katrien kiest voor Winter-IJsland van Laura Broekhuysen en Nikki was behoorlijk onder de indruk van Ian McEwans nieuwste worp Nutshell. Als laatste een aanrader van Robrecht: The Politics of Design van Ruben Prater. Meer informatie over deze tips vind je iets lager.

Nog een speciale tip: heb je al eens van Jef Van Extergem gehoord? In tijden van Trumpisme en het oprukkend alt-right ben je misschien ook bezorgd over wat er in onze regio beweegt aan de verre rechtse kant? Waar het Vlaams-nationalisme vandaag wordt geassocieerd met een rechts beleid en onverdraagzaamheid, was de Vlaamse vlag in het interbellum net zo gemakkelijk verbonden met de Rode Strijd. De geschiedenis van flamingant, communist en verzetsman Jef van Extergem illustreert deze andere tijd, waarin ook kunstenaars zowel de Vlaamse als socialistische zaak van harte steunden. In zijn levensverhaal vond auteur Marc Andries een vruchtbare inspiratiebron voor een historische roman: Jef Van Extergem. Als rook over de bergen. Het verschijnen van dit boek is voor ons een gelegenheid om i.s.m. Uitgeverij Ludion nog eens terug te blikken op de tentoonstelling ‘JEF’ die de schilder Jan Vanriet in 2009 organiseerde in het café de Rode 7 op het Sint Jansplein, ooit het lokaal van de communistische partij.
Op vrijdagavond 2/12 gaat Marc Andries in gesprek met gekende hisorici Bruno De Wever en Marc Reynebeau. Dat belooft alvast een leerrlijke avond te worden.

Nog nieuws: wie tussen het lezen door even op uitstap wil, kan op zaterdag 10/12 de première van de documentaire over Remco Campert bijwonen tijdens het Recup-festival bij Theater Zuidpool. Zeker de moeite!

Tot slot, nu de dagen alsmaar kouder worden, steunen ook wij het initiatief Lezen for Life om geld in te zamelen voor de Warmste Week actie van Studio Brussel. In de winkel verkopen we buttons met een illustratie van Eva Mouton - de opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

Tot binnenkort,
Hanne, Iris, Katrien, Marc, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman

PS: Heb je de verslagen van onze stagiairs Oona en Sjaak al gelezen? Oona volgde de eerste bijeenkomst van onze leesgroep Femina Libera. En Sjaak was erbij toen de Duitse stripvedette Barbara Yelin Irmina kwam voorstellen.

 

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden