Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
14 december 2016
Tweede bijeenkomst Femina Libera (verslag)

Door Oona Penne, stagiair BA Theater- Film- en Literatuurwetenschappen, UA

logo-libera-feminaKLEINOp zaterdag 10 december kwam onze feministische leesgroep voor de tweede keer samen. Wat is het doel eigenlijk van onze bijeenkomsten? De vijfde golf van feminisme opstarten natuurlijk! Daarom hadden we onze deze keer verschaard in de kelder om vandaar uit een ware ondergrondse revolutie te beginnen.

Het leesvoer van deze maand kan je wel feministische klassiekers noemen. Een kort boekje met excerpten uit Simone De Beauvoirs The Second Sex en The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. We hebben gekozen om deze werken in tandem gelezen omdat ze elkaar mooi aanvullen.

De tweede sekse

In de inleiding van onze editie van The Second Sex:

Some books come at the right moment: they constitute a rash of ideas of their time, while opening up totally new perspectives

41VOuS8XEBL._SY344_BO1204203200_Dit kan je eigenlijk zeggen over beide boeken van deze maand, maar zeker over The Second Sex. Het innitiële immense succes heeft mede gezorgd voor de tweede golf van het feminisme. De grote vraag van het werk is: hoe komt het dat de vrouw zo'n ondergeschikte positie heeft in onze maatschappij? In de verkorte editie van haar werk is op deze vraag niet echt een antwoord te vinden. Atwood daarentegen reikt wel een antwoord aan in haar roman; deze positie komt voort uit het meest gelezen boek allertijden, de Bijbel. In het begin van The Handmaid's Tale illustreert ze dit met een citaat.

De tweede golf van het feminisme ging onder andere over het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Dit recht wordt afgenomen in The Handmaid's Tale en de zogezegde natuurlijke rol van de vrouw wordt terug ingesteld. Te weten: de rol van moeder.

Ook al is The Second Sex al meer dan zestig jaar oud, het blijft nog altijd tergend actueel. Zeker vandaag de dag in een wereld die terug heropflakkeringen kent van extremisme en conservatisme. Deze ontwikkeling gaat vaak gepaard met een terukeer naar conservatieve waarden en normen, onder andere met betrekking tot de vrouw. Feministische 'bewerkstellingen' blijven zo abstracte waarden volgens De Beauvoir, want ze worden verder niet geïmplementeerd in de samenleving.

De Franse vs. De Angelsaksische stroming van feminisme

De Beauvoir probeert ook nuance aan te brengen binnen de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Kleine dingen zelfs, zoals je kleden vanuit feministisch perspectief, blijken zeer moeilijk. Doe waar je jezelf goed bij voelt, lijkt het meest logische advies. Maar de vraag blijft natuurlijk waarom voel je je goed in een rok en misschien niet andersom?

Een vrouw moet ook nog altijd alles tegelijkertijd kunnen, wil ze een waardevol leven leiden. Dit verwoordt De Beauvoir treffend op pagina 31. Wanneer een vrouw wordt geïnterviewd over haar professionele leven wordt er ook altijd gevraagd hoe ze het bolwerkt. Hoe kan ze haar persoonlijk leven toch combineren met een druk werschema?

Sinds de komst van contraceptie zijn er ook veel koppels die er voor kiezen om geen kinderen te krijgen. Voor velen blijft dit nog altijd ondenkbaar, en vervallen dan terug in essentiële termen. Want hoe kan je beweren een 'echte vrouw' te zijn zonder de archetypische ervaring van een kind uit je vagina te persen?

Zestig jaar nadat Simone De Beauvoir hierop een antwoord trachtte te geven, spelen deze vragen nog altijd in onze maatschappij. Dus alhoewel we al veel verandering kennen op het vlak van wetten die de rechten van de vrouw verdedigen, blijven het abstracte waarden als deze niet leiden tot een verandering van onze cultuur.

The Handmaid's Tale

38447In de synopsis van Margaret Atwoods roman, wordt The Handmaid's Tale vaak omschreven als een dystopisch verhaal. Maar niets is minder waar; in tijden van trumpisme en rechts-extremisme lijkt deze wereld toch niet zo veraf te staan van de onze. Atwood zelf noemt het speculative fiction, omdat alles in het boek gebaseerd is op dingen die al gebeurd zijn in het verleden.

Het hoofdpersonage van The Handmaid's Tale, Offred, is geen held. Ze krijgt zelfs het verwijt een speelbal te zijn van de nieuwe samenleving. Maar de gemiddelde mens op onze aardbol is dat ook niet. Je moet namelijk geen held zijn om verandering teweeg te brengen.

 

 

Meer info over onze leesgroep Femina Libera.

Femina Libera vind je ook op facebook

Bestel uw exemplaar van The Second Sex hier en van The Handmaid's Tale hier!

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring