Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Zaalverhuur

zaal1De Groene Waterman beschikt over een historische kelder in het centrum van Antwerpen, gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De ruimte werd met zorg gerestaureerd en vormt het ideale kader om gasten te ontvangen, of om een lezing, vergadering of gespreksavond te organiseren.

Technische gegevens:

  • huurprijs per dagdeel (voormiddag/namiddag/avond): € 95
  • capaciteit: 90 personen
  • podium
  • 4 rode zeteltjes voor sprekers
  • 100 stoelen
  • 10 tafels
  • bar aanwezig, zowel afname drank ter plaatse als eigen drank is mogelijk
  • geluidsinstallatie: powered mixer Behringer Europower PMH3000 (800 Watt), 4 speakers Tecnare K10, 200 Watt, 3 Skytec microfoons

Wil u een kijkje nemen of had u graag meer info gekregen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

zaal2


Rust, dat is dit jaar ook het thema van de maand van de filosofie.

 

Als antwoord op de vraag wat hij van het thema van de maand van de filosofie vond, bond de filosoof Frank van de Veire er geen doekjes om: ‘ik kan mij sinds jaar en dag niet van de indruk ontdoen dat de filosofie, voor zover ze meesurft op al dat 'melancholisch' gezoek naar een nieuwe innerlijkheid, inkeer, rust, 'verdieping', 'spiritualiteit', 'authenticiteit', enzovoort, onvermijdelijk in de kitsch belandt. Het soort boeken dat dit gezoek cultiveert, vervult inderdaad een behoefte. Maar het is niet de taak van de filosofie om behoeftes te bevredigen, maar om erover te reflecteren.’

 

Voila, laten we met zo’n haakse stelling de aftrap geven voor de maand van de filosofie. Want het is ook de taak van de filosofie om de vraag te stellen wat onrust betekent. Ligt die onrust niet vooral in het feit dat we geen meester meer zijn van onze eigen tijd en dat we dus opgejaagd worden door de manier waarop onze samenleving vandaag is georganiseerd? Wat moeten we met dat gebrek aan zelfbeschikking dat ons zo onrustig maakt? Lang niet alle mensen hebben de luxe van een time out. Als ze tenminste hun kinderen willen voeden, voor hun bejaarde ouders willen zorgen en een dak boven het hoofd willen.

 

Is rust echt een keuze? Kan iedereen die keuze maken?

 

We kunnen deze onrustige gedachte nog wat verder trekken. Moeten we rustig blijven bij de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan: de ruk naar rechts, het klimaatprobleem, discriminatie, sociale dumping en de onmenselijke behandeling van vluchtelingen. Gaat gelatenheid de wereld redden? Of verwarren we nu ten onrechte rust met berusting?

 

Bij de oude Grieken beschikte de gevleugelde god Chronos, symbool voor de meetbare tijd, over de kloktijd. Maar Chronos had een pendant: Kairos, de god van het juiste ogenblik. Kairos symboliseert de tijd die van ONS is. Wanneer we opgaan in dat magische moment van bezieling. Zo’n moment dat inzicht brengt en een voorwaarde is voor denken, creativiteit en verbeelding. Of ons tot actie beweegt. Nu. Springen. Nu. Stoppen. Nu. Anders doen. Zodat we samen met ons leven en onze wereld, ook onze tijd terug kunnen nemen. Laten we voor die moeilijke uitdaging in de maand april even samen de tijd nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persoonlijk zou ik ook dit weglaten, maar jij misschien niet:

We zijn toe aan een nieuw en inspirerend verhaal waarin we terug de tijd kunnen nemen, zoals Hart Boven Hard terecht stelde in haar nieuwjaarsbrief. Die kan u hier (link) nog eens nalezen. Op… de grote parade, een lange tafel. Onze boekenliefhebbers nodigen we alvast uit om daar meer rond te komen zitten.

 

 

 

 

Rust! R-U-S-T. Die verzuchting klinkt steeds luider in deze tijden van hectische globalisering, flexwerk en de klok rond nieuws. Hoe kan je vandaag nog stilstaan bij je eigen leven te midden van een drukte die 24 op 7 rond je kop blijft kolken?

 

 

 

 

 

De Groene Waterman is, toch wat het thema van de maand van de filosofie betreft, haar tijd vooruit. We waren er namelijk in maart aan begonnen met een symposium over Kairos, ter ere van de 60ste verjaardag van de filosoof Marc De Kesel.

Als je sommige zelfhulpgidsen leest, lijkt het wel zo. Deze goedbedoelde suggesties tonen misschien net het probleem, met name het onvermogen om in te zien dat veel mensen al lang niet meer de luxe van vrije tijd hebben om zomaar even een time out te nemen? Als ze ten minste hun kinderen willen voeden, voor hun bejaarde ouders willen zorgen en ook nog eens een dak boven het eigen hoofd willen hebben? Terwijl de ene zich uit de naad werkt, staat de andere met de nodige stress werkloos aan de kant. Wat moeten we dan met dat gebrek aan zelfbeschikking dat ons zo onrustig maakt? Gaan we ons dan ook nog eens verder laten opjagen door de sociale verwachting te ontspannen en te genieten?

 

 

Er is een grote roep naar meer rust in ons leven. We hebben 24/7 toegang tot het oneindige wereldwijde web. Technologieën stellen ons in staat voortdurend bereikbaar te zijn. Informatie stroomt binnen. Hoe stil te staan, hoe rust te vinden, in de drukte van alledag? Wat is innerlijke rust en is dit nastrevenswaardig?

We beperken ons niet tot het idee van rust zelf, maar kijken ook naar het contrapunt, naar de onrust. We bevinden ons in een tijd waarin tendensen op scherp staan: geopolitieke omwentelingen, oorlogen die ver weg lijken maar onze leefwereld binnendringen, een economische transitie, verkiezingen die geleid worden door populistische sentimenten en populisten die aan de macht raken. Over welk onrecht blijven we te rustig? Waarin moeten we ons berusten? Hoe we bewaren we rust wanneer we ons leven niet meer kunnen overzien?


Wie rust zegt, zegt ook tijd. Elke dag hollen we met z’n allen achter de dingen aan. Tijd om er even bij stil te staan – laat staan ermee om te gaan – is er nauwelijks. Terwijl
de ene zich uit de naad werkt, staat de ander werkloos aan de kant. Bij de oude Grieken had de gevleugelde reuzengod Chronos, symbool voor de meetbare tijd, de kloktijd. Maar Chronos had een pendant: Kairos, de god van het juiste ogenblik. Kairos symboliseerde de tijd die we ervaren wanneer de kloktijd ons niet opjaagt, wanneer we opgaan in magische momenten van bezieling of wanneer we tot rust komen, rust die een voorwaarde is voor denken, creativiteit en verbeelding. We zijn toe aan een nieuw en inspirerend verhaal waarin we terug de tijd kunnen nemen, zoals Hart Boven Hard terecht stelde in haar nieuwjaarsbrief. 

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring