Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuwsbrief oktober
23 oktober 2017
Op zoek naar uitkijktorens

Beste lezer

Het zijn verwarrende tijden, zeker als je er middenin zit. Op zoek naar uitkijktorens vroeg rekto:verso enkele inspirerende lezers naar de boeken die hen hebben geholpen om deze tijd te begrijpen en/of te overleven. Ben jij eerder optimistisch of pessimistisch? Hoeveel tijd heb je precies voor een scherpe analyse over vandaag? Is het probleem onze economie of onze ik-cultuur? Start hier en vind dé tijdsanalyse en boekentip die bij jou past.

Met de Boekenbeurs in het vooruitzicht verschenen intussen de belangrijkste titels van het najaar. Wij kozen er enkele voor u uit.
Afgelopen dinsdag won Lincoln in de Bardo van George Saunders de Man Booker Prize. Nikki las “nog maar” vier titels van de shortlist dus echt vergelijken kan niet, vindt ze. Lincoln in de Bardo is wel een van de weinige boeken die ze dit jaar vijf sterren gaf op Goodreads: zo veel verbeelding, experimenteel zonder irritant te zijn. Ze vond het echt een fantastisch boek.
Jan is bijzonder verheugd dat Een glas woede van de Braziliaanse schrijver Raduan Nasser nu in het Nederlands verschenen is. 'Literatuur was zelden zo krachtig: een verhaal als een gloeiend stuk houtskool.'
Katrien tipt Rafelen van Sanne Huysmans: een opmerkelijk debuut vol rake gedachten.

Op vrijdag 27 oktober gaan Jacques Pauwels en Jonas Slaats met elkaar in gesprek over het thema “Media als katalysator van oorlog? Beeldvorming in WOII en de Oorlog tegen Terreur." Samen trachten ze de relatie tussen beeldvorming en conflict te ontrafelen. Een vergelijking tussen gisteren en vandaag om de grotere patronen bloot te leggen.

Op 8 november komen de effectieve altruïsten bij ons langs. Al van Effectief Altruïsme (EA) gehoord? Wel, zo’n vijf jaar geleden werd Effectief Altruïsme aan de universiteit van Oxford gelanceerd als moraalfilosofie. Vandaag is Effectief Altruïsme uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die met behulp van wetenschap en logica zoekt naar de meest effectieve manieren om de wereld te verbeteren. Ofte wel: hoe we goed doen zo goed mogelijk kunnen doen.

Op woensdag 29 november organiseren we onze eerste echte Tegenlicht Meet Up. We pakken het iets anders aan dan Pakhuis De Zwijger. We kijken samen een recente uitzending (en gaan dus niet in debat over de uitzending van voorbije zondag). Daarna gaan we in gesprek. Hoe  mee kan beslissen welke uitzending we bespreken, leest u verder in deze nieuwsbrief.

Om af te sluiten, citeren we graag het Amerikaanse tijdschrift Jacobin Magazine: “Years ago, we warned you - it was only a matter of time before we capitulated to liberalism. Now we’re selling tote bags.” U ziet het goed: Femina Libera, onze leesgroep feminisme, heeft nu een eigen tote bag!

Met hartelijke groeten
Hanne, Iris, Jan, Karel, Katrien, Marc en de vrijwilligers
De Groene Waterman


Foto bovenaan: Valerie Eyckmans stelt haar roman Het belang van schoon ondergoed voor
Foto onderaan: tote bag "so this is what a feminist looks like" van Femina Libera

 

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring