Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
17 Juni 2016
Boekentip van vrijwilliger Chris

brautigam-199x300

 

Rosa Montero's verdriet is ondraaglijk na de plotselinge dood van haar man Pablo. De titel kan zowel één luide kreet zijn als gemompel met gebroken stem. Echte pijn is onzegbaar. Als je kunt praten over wat je verdriet doet, heb je geluk.
Tijdens het schrijven van het voorwoord bij het dagboek van de Poolse Marie Curie- Sklodowska ontdekt de schrijfster parallellen met haar eigen lot. De wetenschapster schreef het gedurende het jaar volgend op de dood van haar man. In 1906 vond Pierre Curie de dood in een ongeluk. Over de barrière van de tijd heen verbindt het gemis beide vrouwen. Ieder zoekt troost in eigen leefwereld. Curie in het wetenschappelijke experiment dat ze met haar man opbouwde; Montero in de reddende kracht van de literatuur. Als schrijfster probeert ze woorden te vinden voor het niets. De plaats van de vrouw in de maatschappij, beschouwingen over leven en dood, omgaan met rouw en de waarde van het kleine en intieme in het leven als koppel worden uit het dagboek van Marie Curie getransponeerd naar haar persoonlijke gevoelens en bedenkingen. Ze sliepen tegen elkaar aan gekropen... een intimiteit die explodeert in de glorieuze liefde van de huid. En wat nog het mooiste is: ze gaf hem een sjaaltje zodat hij zijn hoofd kon bedekken. Hartverscheurend is de ontleding van de laatste dag; zijn de laatste uren van het leven van de afgestorven geliefde. Niet alleen de auteur reflecteert zich in deze intieme vertrouwelijkheden, ook de lezer spiegelt zich aan deze woorden. Vaak geeft de bekende Spaanse schrijfster het verdriet van Marie voorrang aan haar eigen gemis. Ze vertelt bewust meer over Pierre Curie dan over haar overleden echtgenoot Pablo.

Toch is het geen boek enkel over verdriet. Rosa Montero gebruikt op originele wijze Marie 's leven als maatstaf om haar eigen leven beter te begrijpen. Ze uit ook haar bewondering voor Marie die als eerste vrouw les gaf aan de Sorbonne en de Nobelprijs won. Ze schrijft over het leven en het verdriet van deze inspirerende geleerde zoals je ademhaalt. Op een natuurlijke manier, met Lichtheid als loutering voor haar eigen verdriet. Dit boek gaat over twee sterke vrouwen die over de dood heen hun eigen leven terug in handen nemen. Het absurde idee je nooit meer te zien is een boek dat een mens sterker maakt.

Chris Rachel Spatz

 

 
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring