Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
PDF Print E-mail
Boekenweek
6  maart 2018

boekenweekVan 10 maart tot 18 maart

Van 10 tot 18 maart loopt de 83ste Boekenweek, het jaarlijks terugkerend feest van het Nederlandstalige boek in Noord en Zuid. Na Kees van Kooten, Tom Lanoye, Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Esther Gerritsen en Herman Koch schreef dit jaar Griet Op de Beeck het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten. Dit geschenkboek krijgt u cadeau bij aankoop van 12,50 euro aan boeken. Jan Terlouw schreef het Boekenweekessay Natuurlijk dat voor 3,50 euro verkrijgbaar is.
De Boekenweek 2018 heeft Natuur als thema. De dichtregel van Leo Vroman: 'en toch is alles wat we doen natuur' is het motto bij dit thema. In de winkel stellen we u een selectie aan boeken rond dit thema voor.
>> website Boekenweek

 
Nieuwsbrief januari
23 januari 2018
Hoe de eerste vonken zichtbaar waren

"Hij hield een pen in de hand maar schreef niet. Het scheen alsof hij bezig was in zijn geest een gedachte om te keren en heen en weer te rollen totdat deze de vorm en het brio zou hebben verkregen die aan zijn eisen voldeden. Zijn ogen, bol en gewolkt als een groene steen van wonderlijke structuur, staarden strak voor zich heen. Hij zag Orlando niet. Ondanks al zijn haast bleef deze stokstijf staan. Was dit nu een dichter?" - uit Orlando van Virginia Woolf

Beste,

Van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari 2018 vieren we de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Bij aankoop van 12,50 euro poëzie krijgt u (zolang de voorraad strekt) het poëziegeschenk Wat ons had kunnen zijn van Peter Verhelst cadeau.

Vijf bundels maken kans op de VSB-poëzieprijs en er kwamen in aanloop van de poëzieweek ook heel wat mooie nieuwe bundels uit. We stellen ze in deze nieuwsbrief aan u voor.

Ook in onze volgende bijeenkomst van Femina Libera staat poëzie centraal. We bespreken Milk and honey van de Canadese dichteres en instagramfenomeen Rupi Kaur. Gecombineerd met "Rise up! To woman" van Sara Estal Rami'rez, "Tha Day The Mointains Move" van Yosano Akiko en "Bread and Roses" van James Oppenheim. Alle drie terug te vinden in de The Essential feminist reader

Tot binnenkort!
Hanne, Iris, Jan, Katrien, Karel, Marc en de vrijwilligers
De Groene Waterman

 

 
Nieuwsbrieven december
15 december 2017
Mieux qu'un cadeau, un livre: onze cadeautips

etalage kerstDecember is cadeautjestijd. Maar wat geef je nu aan iemand die een totaal andere boekensmaak heeft? Hoe vind je een cadeau voor neef Netflix-bingewatcher of tante taalnazi? En hoe zoek je een goed kinderboek uit als je zelf al decennialang geen jeugdliteratuur meer las?

Geen reden tot paniek, want wij zochten het voor u uit!

Lees hier onze nieuwsbrief vol kinderboeken: een mooie selectie van prentenboekenvoorleesboekenboeken om zelf te lezenpoëzienon-fictie tot young-adultboeken

Onze decembernieuwsbrief boordevol tips voor de Neflix-bingewatcher, de hypochonder, de cultuurmarxist, de generalist en de taalnazi vindt u hier. Meer boekentips, al dan niet met een knipoog, vindt u in onze winkel.

Toch niet gevonden wat u zoekt? Dan kunt u nog steeds een aandeel in onze coöperatieve cadeau geven. Voor 31 euro schenkt u zo levenslang 10% korting en andere voordelen.

Wij wensen u fijne feestdagen en een schitterend 2018!
Hanne, Iris, Jan, Karel, Katrien, Marc en de vrijwilligers.
 
Nieuwsbrief oktober
23 oktober 2017
Op zoek naar uitkijktorens

Beste lezer

Het zijn verwarrende tijden, zeker als je er middenin zit. Op zoek naar uitkijktorens vroeg rekto:verso enkele inspirerende lezers naar de boeken die hen hebben geholpen om deze tijd te begrijpen en/of te overleven. Ben jij eerder optimistisch of pessimistisch? Hoeveel tijd heb je precies voor een scherpe analyse over vandaag? Is het probleem onze economie of onze ik-cultuur? Start hier en vind dé tijdsanalyse en boekentip die bij jou past.

Met de Boekenbeurs in het vooruitzicht verschenen intussen de belangrijkste titels van het najaar. Wij kozen er enkele voor u uit.
Afgelopen dinsdag won Lincoln in de Bardo van George Saunders de Man Booker Prize. Nikki las “nog maar” vier titels van de shortlist dus echt vergelijken kan niet, vindt ze. Lincoln in de Bardo is wel een van de weinige boeken die ze dit jaar vijf sterren gaf op Goodreads: zo veel verbeelding, experimenteel zonder irritant te zijn. Ze vond het echt een fantastisch boek.
Jan is bijzonder verheugd dat Een glas woede van de Braziliaanse schrijver Raduan Nasser nu in het Nederlands verschenen is. 'Literatuur was zelden zo krachtig: een verhaal als een gloeiend stuk houtskool.'
Katrien tipt Rafelen van Sanne Huysmans: een opmerkelijk debuut vol rake gedachten.

Op vrijdag 27 oktober gaan Jacques Pauwels en Jonas Slaats met elkaar in gesprek over het thema “Media als katalysator van oorlog? Beeldvorming in WOII en de Oorlog tegen Terreur." Samen trachten ze de relatie tussen beeldvorming en conflict te ontrafelen. Een vergelijking tussen gisteren en vandaag om de grotere patronen bloot te leggen.

Op 8 november komen de effectieve altruïsten bij ons langs. Al van Effectief Altruïsme (EA) gehoord? Wel, zo’n vijf jaar geleden werd Effectief Altruïsme aan de universiteit van Oxford gelanceerd als moraalfilosofie. Vandaag is Effectief Altruïsme uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die met behulp van wetenschap en logica zoekt naar de meest effectieve manieren om de wereld te verbeteren. Ofte wel: hoe we goed doen zo goed mogelijk kunnen doen.

Op woensdag 29 november organiseren we onze eerste echte Tegenlicht Meet Up. We pakken het iets anders aan dan Pakhuis De Zwijger. We kijken samen een recente uitzending (en gaan dus niet in debat over de uitzending van voorbije zondag). Daarna gaan we in gesprek. Hoe  mee kan beslissen welke uitzending we bespreken, leest u verder in deze nieuwsbrief.

Om af te sluiten, citeren we graag het Amerikaanse tijdschrift Jacobin Magazine: “Years ago, we warned you - it was only a matter of time before we capitulated to liberalism. Now we’re selling tote bags.” U ziet het goed: Femina Libera, onze leesgroep feminisme, heeft nu een eigen tote bag!

Met hartelijke groeten
Hanne, Iris, Jan, Karel, Katrien, Marc en de vrijwilligers
De Groene Waterman


Foto bovenaan: Valerie Eyckmans stelt haar roman Het belang van schoon ondergoed voor
Foto onderaan: tote bag "so this is what a feminist looks like" van Femina Libera

 

 
Nieuwsbrief september
31 augustus 2017
En hop, we vliegen er weer in: nieuwe titels, nieuwe activiteiten enz.

Beste lezer

Na een zomer vol mooie boeken is het uitkijken naar de nieuwe oogst.
De eerste interessante titels en recensies sijpelen binnen: The good immigrant (literaire stemmen over ras en migratie)Met dank aan de overkant (een poltieke geschiedenis van België door Vincent Scheltiens)De kuur (voor iedereen die ook deze zomer niet aan De Toverberg van Thomas Mann begon) en The corruption of capitalism (nieuw boek van econoom Guy Standing in pocket) en Het verlangen te zijn als alle anderen trokken alvast onze aandacht.

"Bij de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs, heb je twee lijnen: die van Paolo Giordani en Niccolò Ammaniti én die van Primo Levi, Italo Calvino en Umberto Eco. Francesco Piccolo, winnaar van 2014, behoort met Het verlangen te zijn als alle anderen beslist tot de tweede lijn", is bij uitgeverij Wereldbibliotheek te horen.
Met aanstekelijke ironie en in een sprankelende stijl vertelt Piccolo in deze diepzinnige roman over collectiviteit en individualisme. Dit is puur leesgenot op hoog niveau, en uiterst actueel bovendien.

Er is meer Italiaans nieuws. Op 12 oktober stelt de Italiaanse auteur Francesco Pecoraro, bekroond met de Viareggio-prijs en in 2014 op de shortlist van de Premio Strega, Het leven in tijden van vrede bij ons voor. Leest u graag en wilt u uw Italiaans wat oefenen? Neem dan zeker eens contact op met  Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. die regelmatig bij ons bijeenkomt.

Ook onze andere leesgroepen gaan in september terug van start. De leesgroep literatuur start met De wereld van gisteren van Stefan Zweig, waarin Zweig zijn individuele lot magnifiek projecteert op het lot van een hele generatie. Terwijl Zweig vertwijfeld op zoek gaat naar een nieuw Europa van pacifistische en humanistische signatuur, raakt Europa in de greep van de nazi's, die Zweigs bij miljoenen zo populair geworden werk in het openbaar lieten verbranden.
Femina Libera begint op 23 september met All about love van de Amerikaanse pionier en activiste Bell Hooks. Elke sessie wordt er ook een essay besproken uit The essential feminist reader, een opmerkelijk diverse reader met bekende en minder bekende feministische stemmen.

Eerste hoogtepunt in ons werkjaar is ManiFiestaManiFiesta is niet alleen een festival met live concerten, fims, comedy en politieke debatten. Met zijn boekenbeurs en boekenforum is het ook de place to be voor elke kritische lezer. Je vindt er Frans- en Nederlandstalige romans, poëzie, kinderboeken, maar ook een uitgebreid aanbod aan boeken over Belgische en internationale politiek. Ook het auteursprogramma groeit met namen als Dirk De Wachter, Els Snick, Jeroen Olyslaegers, Tom Lanoye, Mohamed El Bachiri en vele anderen.

Verder op ons septemberprograma komt u onder meer Maja Wolny en Diane Broeckhoven tegen, maar ook debutanten Vincent Merckx en Mo-columniste Aya Sabi.

Met hartelijke groet
Hanne, Iris, Karel, Katrien, Marc en de vrijwilligers
De Groene Waterman


Foto: Boekenforum ManiFiesta 2014, Kevin Van den Panhuyzen

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring