Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
26 november 2016
Nieuwsbrief 26/11

 

Beste,

Staat er een schoentje klaar? Iris maakte een eigenzinnige selectie voor de Sint, zonder Studio 100 of Geronimo Silton. Hanne tipt de tijdschriftenreeks The Happy Reader, waarin telkens een klassiek literair werk wordt uitgespit en waarin je telkens een interview kan vinden van een auteur door een bekende fervente lezer. Katrien kiest voor Winter-IJsland van Laura Broekhuysen en Nikki was behoorlijk onder de indruk van Ian McEwans nieuwste worp Nutshell. Als laatste een aanrader van Robrecht: The Politics of Design van Ruben Prater. Meer informatie over deze tips vind je iets lager.

Nog een speciale tip: heb je al eens van Jef Van Extergem gehoord? In tijden van Trumpisme en het oprukkend alt-right ben je misschien ook bezorgd over wat er in onze regio beweegt aan de verre rechtse kant? Waar het Vlaams-nationalisme vandaag wordt geassocieerd met een rechts beleid en onverdraagzaamheid, was de Vlaamse vlag in het interbellum net zo gemakkelijk verbonden met de Rode Strijd. De geschiedenis van flamingant, communist en verzetsman Jef van Extergem illustreert deze andere tijd, waarin ook kunstenaars zowel de Vlaamse als socialistische zaak van harte steunden. In zijn levensverhaal vond auteur Marc Andries een vruchtbare inspiratiebron voor een historische roman: Jef Van Extergem. Als rook over de bergen. Het verschijnen van dit boek is voor ons een gelegenheid om i.s.m. Uitgeverij Ludion nog eens terug te blikken op de tentoonstelling ‘JEF’ die de schilder Jan Vanriet in 2009 organiseerde in het café de Rode 7 op het Sint Jansplein, ooit het lokaal van de communistische partij.
Op vrijdagavond 2/12 gaat Marc Andries in gesprek met gekende hisorici Bruno De Wever en Marc Reynebeau. Dat belooft alvast een leerrlijke avond te worden.

Nog nieuws: wie tussen het lezen door even op uitstap wil, kan op zaterdag 10/12 de première van de documentaire over Remco Campert bijwonen tijdens het Recup-festival bij Theater Zuidpool. Zeker de moeite!

Tot slot, nu de dagen alsmaar kouder worden, steunen ook wij het initiatief Lezen for Life om geld in te zamelen voor de Warmste Week actie van Studio Brussel. In de winkel verkopen we buttons met een illustratie van Eva Mouton - de opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

Tot binnenkort,
Hanne, Iris, Katrien, Marc, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman

PS: Heb je de verslagen van onze stagiairs Oona en Sjaak al gelezen? Oona volgde de eerste bijeenkomst van onze leesgroep Femina Libera. En Sjaak was erbij toen de Duitse stripvedette Barbara Yelin Irmina kwam voorstellen.

 

 
PDF Print E-mail
Agenda
26 september 2016

Jef Van Extergem

Yucca van Peter Terrin

The handmaid's tale van Margaret Atwood

Het huis van de zalmen van Marc Reugebrink

2/12 om 20u. 12/12 om 20u. 10/12 om 11u. 17/12 om 16u.
Marc Reynebeau in gesprek met schrijver Marc Andries en Bruno De Wever n.a.v. het boek Jef Van Extergem, als rook over de bergen.  Dirk Leyman (De Morgen) in gesprek met Peter Terrin over zijn nieuwste boek Yucca. Femina Libera
In deze leesgroep bespreken we The handmaid's tale van Margaret Atwoord en fragementen uit The second sex van Simone de Beauvoir. 
Aperitiefgesprek met Marc Reugebrink over zijn nieuwste boek Het huis van de zalmen.
... naar volledige agenda

 
17 november 2016
Barbara Yelin, vedette van de striproman, op bezoek

IMG_1419_klein

Verslag boekvoorstelling Irmina

Een interessante vondst was het zeker, maar striptekenares Barbara Yelin (München, 1977) had aanvankelijk geen enkele intentie iets te gaan doen met de doos vol brieven, kaarten, documenten en sporadische foto’s van haar oma. Een slordige tien jaar geleden stuitte ze er bij toeval op bij haar moeder thuis. In eerste instantie was het ook niet de meest opwindende vondst, licht Yelin toe vanuit een leunstoel op het kelderpodium. Schrijver en literatuurcriticus Matthijs de Ridder, in de rol van interviewer naast haar gezeteld, knikt herkennend. Pas bij integrale lezing van haar grootmoeders correspondenties begonnen zich verhalen af te tekenen. Zeer fragmentarische verhalen nog altijd, maar Yelins nieuwsgierigheid was definitief geprikkeld. Haar oma was namelijk altijd zwijgzaam geweest over haar verleden. Op haar achttiende had ze haar desalniettemin eens durven vragen hoe ze wijlen haar man had ontmoet. “Nee, daar wil ik niet over praten,” was het even uitdrukkelijke als onbehouwen antwoord geweest. Een poging van De Ridder om de retrospectieve geslotenheid van haar grootmoeder in een breder Duits kader te plaatsen, als iets wat de generatie van jongvolwassenen in de Tweede Wereldoorlog typeerde, strandt in Yelins verlangen om het eerste beetje beeld niet te lang op zich te laten wachten.

Onterecht is dat niet: Irmina, de graphic novel die Barbara Yelin uiteindelijk met enige literaire vrijheid op de geschiedenis van haar oma baseerde, is alleen beeldend al een huzarenstukje. Met dezelfde toewijding en nauwkeurigheid waarmee de striptekenares haar grootmoeders geschiedenis reconstrueerde, heeft ze de visueel-historische details uit het interbellum en de oorlog bestudeerd. Gecombineerd met sterke dialogen en een feilloze stijl, waarin duisternis, frivoliteit en leegte een prominente rol vervullen, heeft dit tot een eindresultaat geleid dat critici internationaal verbluft heeft. Niet voor niets ontving Yelin dit jaar de Max- und Moritz-prijs, de meest prestigieuze stripprijs van Duitsland, en is Irmina al meermaals vertaald. Naast deze Nederlandstalige vertaling zijn er onlangs een Engelse en Franse uitgave verschenen. Een Italiaanse staat op stapel.

Lees verder


 
17 november 2016
Eerste bijeenkomst Femina Libera  (verslag)

Leesgroep Femina Libera Op woensdag 26 oktober kwam onze feministische leesgroep, Femina Libera, voor de eerste keer samen. Het was een zeer gevarieerde groep literatuurliefhebbers van jonge feministen in spe tot ook oudere en meer doorwinterde feministen, wat leidde tot zeer boeiende gesprekken. We bespraken twee werken van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie: haar veelbesproken essay We moeten allemaal feminist zijn en haar aangrijpende verhalenbundel Het ding om je hals.

IMG_20161026_kleinOmdat het de eerste sessie was, hebben we eerst een discussie gehouden over wat feminisme nu eigenlijk inhoudt voor ieder van ons, want feminisme is iets heel persoonlijk. Het ene feminisme is niet het andere feminisme, desondanks mogen we ook niet vergeten dat we uiteindelijk allemaal voor gelijkheid strijden. Daarom is de titel van Adichie haar essay ook zo toepasselijk. We moeten allemaal feminist zijn gaat over hoe we desondanks verschillende visies en ervaringen toch samen de wereld ten goede kunnen veranderen. Een voorbeeld dat we bespraken was het verschil in feminisme van Beyoncé tegenover dat van Adichie zelf en hoe de media hierover berichtte. De kranten deden alsof er een heus “catfight” tussen de twee was ontstaan, terwijl de deelnemers van de leesgroep gewoon twee vrouwen zagen die feminisme op een andere manier beleefden. Het hele incident, als je het zo al kan noemen, zegde meer over de kranten zelf en hun beeld van vrouwen dan over Adichie of Beyoncé’s feminisme.

>> volledig verslag lezen

 
26 oktober 2016
Nieuwsbrief 26/10

 

Beste,

Kent u de flamingobaas, de zeemeeuwmanager en de struisvogelflexwerker? In het boek Het Ministerie van Werkplezier fileert journaliste Ilse Ceulemans met de nodige humor de gewoontes op en rond het kantooreiland. Donderdagavond stellen Ilse Ceulemans en Serge Ornelis hun boek voor, een warm pleidooi voor meer menselijkheid in onze jobs. Ilse was ook al te gast bij De Madammen op Radio 2.

De Duitse stripauteur Barbara Yelin dook in het verleden van haar grootmoeder en schreef een aangrijpende graphic novel: Irmina. Het boek werd een groot succes en leidde tot de Max-und-Moritz-Prijs 2016, Duitslands meest prestigieuze stripprijs. Vorige week gaf Toon Horsten van De Standaard het boek nog vijf sterren. Op 10 november gaat schrijver en criticus Matthijs De Ridder met haar in gesprek.

Iris tipt Begrijpend lezen van de over de hele wereld geprezen Chileense schrijver Alejandro Zambra. Zambraʼs nieuwe boek is opgebouwd als een meerkeuzetoets, waarbij je als lezer gevraagd wordt negentig vragen te beantwoorden, die soms absurd, soms scherp en af en toe niet te beantwoorden zijn, maar die je altijd tot nadenken stemmen. Het boek werd ook gesmaakt door Silvie, organisator van de warme boekenavonden van De Dagen, en vrijwilligster Myriam.
Katrien tipt Het ding om je hals van de Nigeriaanse schrijfster Chimamande Ngozie Adichie. Deze sterke bundel kortverhalen is tevens de eerste titel voor de leesgroep Femina Libera. Een roman over vrouwen, niet enkel voor vrouwen.
Robrecht zijn keuze viel op Inventing the future, waarin de auteurs links aanspoort om zich niet alleen te verzetten tegen het neoliberalisme, maar ook om na te denken over nieuwe progressieve strategieën voor de toekomst, en voor de strijd die daarvoor nodig is. Op De Wereld Morgen kan u een interview lezen dat Thomas Decreus met de auteur had.

In onze reeks Exit through the museum presenteren we Sporen uit het persoonlijke leven van Jef Geys.

In het kader van de dag van de stilte signeert op zaterdag 29 oktober (van 14u. tot 17u.) kunst- en cultuurfilosoof Antoon Van den Braembussche in alle stilte zijn nieuwste boek De stilte en het onuitsprekelijke · Over beeldcultuur, kunst en mystiek.

Verder vindt u in deze nieuwsbrief onze selectie uit de nieuw verschenen titels en een overzicht van de komende activiteiten.

Tot binnenkort,
Hanne, Iris, Katrien, Marc, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden