Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
PDF Print E-mail
1 december 2015
Week van de onafhankelijke boekhandel

De onafhankelijke boekhandel doet het goed. En dat vieren we met een Week van de onafhankelijke boekhandel.

Exclusief geschenkboek aangeboden door Confituur aan hun klanten naar aanleiding van de Dag
van de onafhankelijke boekhandel 12 december 2016
(beschikbaar zolang de voorraad strekt van 10 tot 17 december)

► met een uniek boekhandelsgeschenk van Peter Terrin bij aankoop van €15.00. 
Na Marc Didden, Michiel Hendrickx, Geert & Judith Van Istendael en Annelies Verbeke werd Peter Terrin de volgende naam in het mooie lijstje van auteurs die het Confituur boekhandelsgeschenk schreven. Dit exclusief geschenkboek krijgt u tijdens de Week van de onafhankelijke boekhandel cadeau bij aankoop van €15.00*.

paginaheader2016bis► Koopjes: krijg uw leeftijd in korting op onze koopjes (min. 30% en max. 99%)

► Auteursbezoeken:

= 12/12: Dirk Leyman in gesprek met Peter Terrin
= 14/12: Wouter Bulckaert over Ry Cooder
= 17/12: Bert Bultinck in gesprek met Marc Reugebrink
= 18/12: meet & greet met Jeroen Olyslaegers 

extra openingsuren: maandag 12/12 tot 22u. & zondag 18/12 van 11u. tot 17u.

*beschikbaar van 10 tot 17 december en zolang de voorraad strekt 


 
27 november 2016
Thema: Vlucht voor de warme oorlog

Dat het Westen een machtsspel speelt in het Midden-Oosten zullen weinigen betwisten. In ‘ons’ streven naar hegemonie deden we beroep op fanatieke clubjes zoals de moedjahedien in Afghanistan waaruit het Al-Qaida isIMG_2003ontstaan. Ook na de Koude Oorlog bleven regionale en internationale machten hun oorlogen warm uitvechten.

ISIS (of Daesh) is een recente speelbal in dit spel. Hun strijd tegen Hezbollah, Syrië, Iran en Rusland komt de VS en Israël goed uit. We kunnen er ook moeilijk omheen dat de groei van en de steun aan ISIS gedeeltelijk een ‘onbedoeld’ gevolg is van de bewapening van rebellen die mobiel zijn en dus makkelijk van kamp veranderen. Hoe verklaar je anders dat een hypermodern leger zomaar uit het niets vanuit de woestijn opduikt?

Wie verder kijkt dan de terreuraanslagen en de wanhoop van oorlogsvluchtelingen die het voorpaginanieuws bepalen, ontdekt dat onze oorlogen in het Midden-Oosten niet alleen dienen om een monopolie op olie en gas te garanderen. Ze moeten ook de wapenindustrie draaiende houden. Die gaat drie keer langs de kassa: wij voeren wapens uit naar instabiele gebieden, vervolgens investeren ‘wij’ in straaljagers en interventielegers om op te treden in oorlogen die moet ‘onze’ wapens worden uitgevochten, tot slot moeten we investeren in een ‘veiligheidsbeleid‘ (grensbewaking, drones, private beveiligingsdiensten…) om de vluchtelingen van onze oorlogen tegen te houden.

Een vrolijk onderwerp is het natuurlijk niet, maar belangrijk is het des te meer. De Groene Waterman merkt dat er de laatste jaren een overdaad aan boeken rond dit thema verschijnen, sommige misleiden meer dan ze verhelderen. Om de lezer enigszins wegwijs te maken, maakten we een selectie van de analyses die het conflict in het Midden-Oosten niet reduceren tot een culturele of religieuze clash, maar daarentegen aandacht hebben voor de politieke en economische realiteit die al deze miserie veroorzaakt, ginder en bij ons.

Een greep uit het aanbod vindt u hier. Veel meer vindt u in de winkel. 
26 november 2016
Nieuwsbrief 26/11

 

Beste,

Staat er een schoentje klaar? Iris maakte een eigenzinnige selectie voor de Sint, zonder Studio 100 of Geronimo Silton. Hanne tipt de tijdschriftenreeks The Happy Reader, waarin telkens een klassiek literair werk wordt uitgespit en waarin je telkens een interview kan vinden van een auteur door een bekende fervente lezer. Katrien kiest voor Winter-IJsland van Laura Broekhuysen en Nikki was behoorlijk onder de indruk van Ian McEwans nieuwste worp Nutshell. Als laatste een aanrader van Robrecht: The Politics of Design van Ruben Prater. Meer informatie over deze tips vind je iets lager.

Nog een speciale tip: heb je al eens van Jef Van Extergem gehoord? In tijden van Trumpisme en het oprukkend alt-right ben je misschien ook bezorgd over wat er in onze regio beweegt aan de verre rechtse kant? Waar het Vlaams-nationalisme vandaag wordt geassocieerd met een rechts beleid en onverdraagzaamheid, was de Vlaamse vlag in het interbellum net zo gemakkelijk verbonden met de Rode Strijd. De geschiedenis van flamingant, communist en verzetsman Jef van Extergem illustreert deze andere tijd, waarin ook kunstenaars zowel de Vlaamse als socialistische zaak van harte steunden. In zijn levensverhaal vond auteur Marc Andries een vruchtbare inspiratiebron voor een historische roman: Jef Van Extergem. Als rook over de bergen. Het verschijnen van dit boek is voor ons een gelegenheid om i.s.m. Uitgeverij Ludion nog eens terug te blikken op de tentoonstelling ‘JEF’ die de schilder Jan Vanriet in 2009 organiseerde in het café de Rode 7 op het Sint Jansplein, ooit het lokaal van de communistische partij.
Op vrijdagavond 2/12 gaat Marc Andries in gesprek met gekende hisorici Bruno De Wever en Marc Reynebeau. Dat belooft alvast een leerrlijke avond te worden.

Nog nieuws: wie tussen het lezen door even op uitstap wil, kan op zaterdag 10/12 de première van de documentaire over Remco Campert bijwonen tijdens het Recup-festival bij Theater Zuidpool. Zeker de moeite!

Tot slot, nu de dagen alsmaar kouder worden, steunen ook wij het initiatief Lezen for Life om geld in te zamelen voor de Warmste Week actie van Studio Brussel. In de winkel verkopen we buttons met een illustratie van Eva Mouton - de opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

Tot binnenkort,
Hanne, Iris, Katrien, Marc, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman

PS: Heb je de verslagen van onze stagiairs Oona en Sjaak al gelezen? Oona volgde de eerste bijeenkomst van onze leesgroep Femina Libera. En Sjaak was erbij toen de Duitse stripvedette Barbara Yelin Irmina kwam voorstellen.

 

 
PDF Print E-mail
Agenda
26 september 2016

Jef Van Extergem

Yucca van Peter Terrin

The handmaid's tale van Margaret Atwood

Het huis van de zalmen van Marc Reugebrink

2/12 om 20u. 12/12 om 20u. 10/12 om 11u. 17/12 om 16u.
Marc Reynebeau in gesprek met schrijver Marc Andries en Bruno De Wever n.a.v. het boek Jef Van Extergem, als rook over de bergen.  Dirk Leyman (De Morgen) in gesprek met Peter Terrin over zijn nieuwste boek Yucca. Femina Libera
In deze leesgroep bespreken we The handmaid's tale van Margaret Atwoord en fragementen uit The second sex van Simone de Beauvoir. 
Aperitiefgesprek met Marc Reugebrink over zijn nieuwste boek Het huis van de zalmen.
... naar volledige agenda

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring