Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
14 december 2016
Tweede bijeenkomst Femina Libera (verslag)

logo-libera-feminaKLEINOp zaterdag 10 december kwam onze feministische leesgroep voor de tweede keer samen. Wat is het doel eigenlijk van onze bijeenkomsten? De vijfde golf van feminisme opstarten natuurlijk! Daarom hadden we onze deze keer verschaard in de kelder om vandaar uit een ware ondergrondse revolutie te beginnen.

Het leesvoer van deze maand kan je wel feministische klassiekers noemen. Een kort boekje met excerpten uit Simone De Beauvoirs The Second Sex en The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. We hebben gekozen om deze werken in tandem gelezen omdat ze elkaar mooi aanvullen.

De tweede sekse

In de inleiding van onze editie van The Second Sex:

Some books come at the right moment: they constitute a rash of ideas of their time, while opening up totally new perspectives

 

Lees verder

 
 4 april 2017
Meesterschap: het schuilt in het ongrijpbare
Verslag boekvoorstelling Residentie van Artevelde van Patrick Conrad

WP_20170223_20_10_34_Panorama

In het goedverlichte achtergedeelte van de Groene Waterman zit het publiek vrij dicht op elkaar in een ontspannen, gemoedelijke sfeer. Nergens is uit af te leiden dat hier een roman noir gepresenteerd gaat worden. Waarschijnlijk houdt een thrillerpubliek juist van knusheid, mijmer ik vlak voor aanvang van de boekvoorstelling van Patrick Conrads Residentie van Artevelde. Aan het oppervlak van de wereld barst het tenslotte van de ironie. Al snel blijkt de wereld ook in Conrads nieuwste boek weerbarstig. Logisch in een misdaadroman, of in dit geval: het soort detective zonder rechercheur in de hoofdrol, vanwaar roman noir een gerechtvaardigde typering is. Exacter zou je het kunnen categoriseren als een ‘hard-boiled’ noir-whodunit. Maar blijkens deze boekpresentatie is dergelijke precisie enigszins beperkt relevant: Conrad is excentriek, gunt zichzelf vrijheden. Zonder daardoor in te boeten aan de spanning waar een misdaadroman op teert, wel te verstaan.

De boekvoorstelling wordt ingeluid door Johanna (Joke) Spaey, journalist, recensente en schrijfster, met onder andere een misdaadroman op haar naam. Haar is gevraagd om ons vanuit een lezersstandpunt mee te nemen naar de werkelijkheid van Residentie van Artevelde, of zoals zij het verwoordt: de krochten van de Antwerpse ruien. Gezeteld naast een tevreden ogende Conrad begint ze met het voorlezen van een recensie van haar hand over de jongste vrucht van de thriller- en scenarioschrijver, dichter en filmregisseur aan haar linkerflank. Niet verwonderlijk blijkt het een uitgesproken positieve recensie: Spaey heeft de roman noir met veel plezier gelezen.

 

Lees verder
 
 5 mei 2017
In de bres voor wetenschappelijke legitimiteit
Verslag filoSofa-lezing wetenschapsfilosoof Bert Leuridan (UA)

711d4e9a0b7ecb888d9241017cb9b8e6

Een half uur na aanvangstijd loopt de man die ik daarvoor enkele keren lichtelijk gehaast met zijn laptop heen en weer heb zien struinen, naar voren. Hij zal zijn lezing zonder powerpointpresentatie houden, deelt wetenschapsfilosoof Bert Leuridan droogjes mede. “Uitgerekend als ik een lezing over de rol van wetenschap in de maatschappij wil beginnen, crasht mijn pc!” Leuridan lacht er ingetogen bij. Hij lijkt zich gemakkelijk te beschikken in deze tegenspoed. Ook in het publiek van UA-wijsbegeertealumni was er niemand die de ontspanning verloor door de uitloop. Filosofen zijn kennelijk goed in emotiebeteugeling. Getraind in de betrekkelijkheid. Naast de rol van wetenschap in de samenleving wil hij de specifieke rol van de wetenschapsfilosofie onder het licht houden, kondigt Leuridan aan. Samen met Erik Weber en Merel Lefevere van de Universiteit Gent bracht hij vorig jaar Wetenschap: wat, hoe en waarom? uit. Dit wetenschapsfilosofische overzichtswerk vormt het uitgangspunt van deze lezing.

In alle wetenschappelijke publicaties staat causaliteit centraal. Leuridan begint kordaat. Om snel toe te voegen dat causaliteitsvinding met name interessant is in de sociale wetenschappen. Daar waar het het ingewikkeldst is dus. Hoe stel je daar oorzakelijkheid vast? Waar is dat op gebaseerd? Ik krijg onmiddelijk Karl Popper-flashbacks. Leuridan is echter nog aan het inleiden: de wetenschapsfilosofie is geïnteresseerd in zaken die ook voor niet-wetenschappers en niet-filosofen relevant zijn. Het is maatschappelijk nuttig, lijkt hij al te willen onderstrepen. Het helpt met name de geesteswetenschappen in waarheidsvinding dan wel consensusbouwing. Dit gebeurt bijvoorbeeld logisch-empirisch, legt Leuridan uit. Middels voorspelling en verklaring. Wanneer je met kloppende logica een hypothese niet kunt ontkrachten, is die ofwel correct of niet rationeel genoeg, niet testbaar genoeg opgesteld.


Lees verder
 
04 oktober 2016
Nieuwsbrief 04/10

 

Beste,

U hebt het zeker al opgemerkt, sinds enkele weken lopen hier twee nieuwe gezichten rond: Hanne in de administratie en Marc op financiën. Ze stellen zich in deze nieuwsbrief graag aan u voor en geven meteen een eerste boekentip.
Iris, verantwoordelijk voor onze kinderboekenafdeling, is dan weer enthousiast over de nieuwe reeks Tijgerlezen. Het plezier van lezen groeit terwijl je leest of voorgelezen wordt. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze willen lezen. De titels uit de nieuwe reeks Tijgerlezen voldoen dan ook aan de belangrijkste criteria van kinderen: Ze zijn spannend of grappig, en hebben altijd veel illustraties in kleur. De boeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveau’s. Kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. Vanaf nu zijn deze titels ook bij ons verkrijgbaar.

Op ons programma in oktober: op dinsdag 11 oktober gaat Frank Stappaerts in gesprek met Ludo Abicht, Tessa Vermeiren en Mgr. Johan Bonny n.a.v. het boek De bijbel, een vrijzinnige lezing. Op 18 oktober buigt een gevarieerd panel zich over de klimaatproblematiek n.a.v. de herwerkte versie van Terra Reversa. En op 21 oktober gaat cutuursocioloog Pascal Gielen in gesprek met Dirk Van Duppen over De supersamenwerker.
Op vrijdag 14 oktober organiseren we onze tweede Battle of books: wiens terreur? met auteurs Ludo De Brabander, Brecht De Smet en Chams Eddine Zaougui, die alle drie recent een boek over de oorlogen in het Midden-Oosten schreven. Waar liggen volgens hen de oorzaken van deze wereldbrand en wat zijn de alternatieven?

Ook Turkije staat op onze agenda. Samen met PEN Vlaanderen en ACOD Cultuur willen we de meer dan 100 auteurs en journalisten onder de aandacht brengen die momenteel in Turkije worden vervolgd en gevangen gezet. Zij werden opgepakt onder de Turkse Antiterreurwet en strafbepalingen tegen wat laster, obsceniteit of belediging van het Turkse volk wordt genoemd, terwijl deze auteurs en journalisten niets anders deden dan het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting. Turkije heeft de Europese Conventie voor de Mensenrechten en Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten onderschreven, waarvan vrijheid van meningsuiting een onderdeel is. Daarom roepen we met een petitie, die aansluit bij andere internationale petities, de Turkse regering met klem op deze onderschreven rechten te handhaven en de auteurs en journalisten die niet anders deden dan deze rechten uit te oefenen, vrij te laten.

Afgaande op de vragen van de laatste dagen zit u met velen op dit laatste nieuws te wachten: De bekeerlinge van Stefan Hertmans verschijnt op 6 oktober en Het verhaal van het verloren kind, het laatste en vierde deel van Napolitaanse romans van Elena Ferrante, op 8 oktober. Of deze laatste echt op zaterdag in de winkel zal liggen, hangt van de uitgever af. Wilt u het als eerste weten als het boek geleverd is? Stuur ons dan gerust een mailtje.
In afwachting stellen we graag enkele nieuwe titels voor in onze rubriek #netuitgepakt.

Misschien tot binnenkort,
Hanne, Iris, Katrien, Marc, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman

 

 
3 oktober 2016
Battle of books #2: wiens terreur?
Eckart_Hahn

Een gespreksavond met Chams Eddine Zaougui, Brecht De Smet en Ludo De Brabander

Na de val van de muur toverde Washington een nieuwe favoriete schurk tevoorschijn om de VS-burger de stuipen op het lijf te jagen: de moslimterrorist. De constructie van dat vijandsbeeld werkte als een zelfvervullende profetie de opkomst van ISIS in de hand.
Een accurate analyse van de postkoloniale periode waarin het Midden-Oosten zich vandaag bevindt, vereist echter dat we verder kijken dan het louter culturele conflict dat sommige opiniemakers ervan willen maken en dat we daarentegen aandacht hebben voor de politieke en economische realiteit. Maar ook dat verhaal laat zich niet reduceren tot louter de strijd om olie en gas of het draaiende houden van onze wapenindustrie. Ook andere aspecten verdienen onze aandacht.

Tijdens onze tweede Battle of Books op vrijdag 14 oktober legt onze interviewer Mohamed El Khalfioui deze stellingen voor aan activist Ludo De Brabander, academicus Brecht De Smet en journalist Chams Eddine Zaougui, die alle drie recent een boek over de oorlogen in het Midden-Oosten schreven. Waar liggen volgens hen de oorzaken van deze wereldbrand en wat zijn de alternatieven?

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden