Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
PDF Print E-mail
Nieuwsbrief boekenweek
15 maart 2015 

Beste,

banner_300_x_250Vrouwendag, gelijke rechten, feminisme. Bekende mediafiguren als Beyoncé, Emma Watson, Jennifer Lawrence, Tina Fey, Amy Poehler en Lena Dunham roepen luidkeels het F-word, terwijl jonge feministen in sociale media een dankbaar communicatie- en actieplatform vinden. Tegelijkertijd zorgen net die nieuwe media dat het huidige schoonheidsideaal uit zijn voegen barst, zowel wat betreft eisen (die steeds tegenstrijdiger en onbereikbaarder worden) als bereik (reclame, internet en televisie bereiken iedereen, van elke cultuur, leeftijd, sekse, etc.). Ook berichten over de loonkloof, het glazen plafond en seksisme blijven hardnekkig verder bestaan. Vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld vormen voor veel vrouwen nog een dagdagelijkse realiteit. Seksisme, of discriminatie op vlak van gender, is nog steeds de wereld niet uit – meer zelfs: zit nog steeds structureel verankerd in onze samenleving. Het doel van het feminisme is nog steeds niet bereikt: het geheel gelijk(waardig) zijn van vrouwen en mannen. De strijd is nog niet gestreden.
Papier vormt een dankbaar platform voor die strijd. Meer en meer boeken spelen handig in op de (ver)nieuw(d)e eisen van het feminisme. 
Op 23 maart lanceren we onze leesgroep feminisme met een bespreking van Bad Feminist van Roxanne Gay.

Van 19 maart t.e.m. 26 maart vieren we de Boekenweek.
Dit jaar schreef Esther Gerritsen het Boekenweekgeschenk: Broer. Bij aankoop van 12,50 euro aan boeken krijg je dit prachtige verhaal zomaar cadeau. David Van Reybrouck schreef het Boekenweekessay, Zink, dat je voor €2,50 kan aankopen. Beide zijn collector's items en beschikbaar zolang de voorraad haal ze dus zeker in huis. Een goed begin om er een onvergetelijke literaire week van te maken. Want dat wordt het zonder twijfel.
De boekenweek is meteen ook een mooie aanleiding om enkele Vlaamse schrijfsters een podium te geven. Op zaterdag 12 maart stelt Elisabeth Marain haar boek Het is stil waar het nooit waait voor. Op zaterdag 19 maart gaan Ingrid Vander Veken en Isabelle Rossaert in gesprek over hun gezamenlijke passie voor het schrijven en hun nieuwste boek. Telkens is Diane Broeckhoven onze gastvrouw. Zij zorgt voor een boeiend gesprek.

Op zaterdag 12 maart geeft Bleri Lleshi een lezing over zijn nieuwste boek Liefde in tijden van angst, een prikkelend essay over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving als reactie tegen de angstsamenleving. Gilbert De Swert, voormalig hoofd van de ACV-studiedienst, stelt op 17 maart zijn boek De mens, de robot, de arbeid voor. Een boek over robotisering, over Google en de echte Tesla. Over minder werk en minder werken, en over oplossingen die eigenlijk te radicaal zijn om door iemand anders dan een Silicon Valley-entrepreneur gesuggereerd te worden.

Wilt u ook graag weten hoe ons eerste open podium verlopen is? Nils Geylen schreef er een mooi verslag over.

Met vriendelijke groeten,
Diane, Immele, Iris, Katrien, Nikki & Robrecht
De Groene Waterman

volledige nieuwsbrief lezen - inschrijven op nieuwsbrief

 
22 maart 2016
24/3: Terreur in Parijs: filosofische reflecties

terreurApril is naar goede gewoonte de maand van filosofie. Om er alvast op tijd aan te beginnen organiseert FiloSofa (de alumnivereniging van de studenten wijsbegeerte aan de UA) nu donderdagavond (23 maart, 19u) een debatavond rond filosofie en terreur, m.m.v. prof. Herbert De Vriese, en prof. Arthur Cools, Wijsbegeerte, Uantwerpen:  Filosofische reflecties bij analyses en opiniebijdragen in de media in de periode onmiddellijk na de aanslagen in Parijs.

volledig programma


 
10 maart 2016
Leesgroep feminisme

bossypantshow_to_be_a_womanbad_feministFeminisme is weer hip. Bekende mediafiguren als Beyoncé, Emma Watson, Jennifer Lawrence, Tina Fey, Amy Poehler en Lena Dunham roepen luidkeels het F-word, terwijl jonge feministen in sociale media een dankbaar communicatie- en actieplatform vinden. Tegelijkertijd zorgen net die nieuwe media dat het huidige schoonheidsideaal uit zijn voegen barst, zowel wat betreft eisen (die steeds tegenstrijdiger en onbereikbaarder worden) als bereik (reclame, internet en televisie bereiken iedereen, van elke cultuur, leeftijd, sekse, etc.). Ook berichten over de loonkloof, het glazen plafond en seksisme blijven hardnekkig verder bestaan. Vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld vormen voor veel vrouwen nog een dagdagelijkse realiteit. Seksisme, of discriminatie op vlak van gender, is nog steeds de wereld niet uit – meer zelfs: zit, nog steeds, structureel verankerd in onze samenleving. Het doel van het feminisme is nog steeds niet bereikt: het geheel gelijk(waardig) zijn van vrouwen en mannen. De strijd is nog niet gestreden.

Papier vormt een dankbaar platform voor die strijd. Meer en meer boeken spelen handig in op de (ver)nieuw(d)e eisen van het feminisme, die door sommigen als de vierde feministische golf wordt bestempeld. In deze leesgroep duiken we kritisch in die literatuur. We lezen enkele opvallende nieuwe releases, en gaan tezamen in discussie. Het feminisme vormt een verzamelterm voor verschillende golven, bewegingen en interpretaties – maar wat verstaan wij, vandaag, onder feminisme? We kijken ook kritisch naar die term, bijvoorbeeld naar het historisch achterstellen van bepaalde sociale klassen en rassen.

Samen creëren we bewustzijn, door dagdagelijkse (eigen) seksistische situaties te bespreken en te ontleden. We gaan op zoek naar oplossingen, in boeken, maar ook andere platforms, als documentaires en sociale media. Maar vooral, trachten we onze eigen mening te vormen, over wat voor ons het feminisme is en kan betekenen. Wat wij zijn, kunnen doen en betekenen. Met als ultieme doel: eindelijk gelijkheid.

De leesgroep komt driemaal samen van 20u tot 22u. U kan kiezen om deel te nemen per boek of om deel te nemen aan de volledige cyclus. De leesgroep is gratis, maar graag inschrijven via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

onder begeleiding van Edith Cassiers.


 
24 februari 2016
Recensie Open Podium voor nieuw talent!

12782484_10208828315570734_1681451237_n

Voorbije woensdag vond in boekhandel De Groene Waterman de première plaats van een nieuw literair podium. De organisatie was in handen van stagiaire Silke Huybrechts, en behalve ‘open podium voor nieuw talent’ had het nog geen naam, maar hopelijk komt dat nog.

De vraag is uiteraard: is er nood aan nòg een podium, naast BallonnenvreesDe Sprekende EzelsKraakYou On Stage en talloze andere van meer of minder literair allooi? Of beter: waarom was dit anders en verdient het een plek?

Lees hier de volledige recensie!

 


 
17 maart 2016
Boekvoorstelling 'De mens, de robot, de arbeid' 

9789462670709 

Gilbert De Swert (auteur), Marc Leemans (voorzitter ACV) en Ilse De Vooght (Femma) stellen het boek De mens, de robot, de arbeid voor. 

Een boek over robotisering en digitalisering, over Google en de echte Tesla. Over minder werk en minder werken, en over oplossingen die eigenlijk te radicaal zijn om door iemand anders dan een Silicon Valley-entrepreneur gesuggereerd te worden.

Meer informatie vindt u in onze agenda of op Facebook

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden