Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
22 maart 2016
24/3: Terreur in Parijs: filosofische reflecties

terreurApril is naar goede gewoonte de maand van filosofie. Om er alvast op tijd aan te beginnen organiseert FiloSofa (de alumnivereniging van de studenten wijsbegeerte aan de UA) nu donderdagavond (23 maart, 19u) een debatavond rond filosofie en terreur, m.m.v. prof. Herbert De Vriese, en prof. Arthur Cools, Wijsbegeerte, Uantwerpen:  Filosofische reflecties bij analyses en opiniebijdragen in de media in de periode onmiddellijk na de aanslagen in Parijs.

volledig programma


 
10 maart 2016
Leesgroep feminisme

bossypantshow_to_be_a_womanbad_feministFeminisme is weer hip. Bekende mediafiguren als Beyoncé, Emma Watson, Jennifer Lawrence, Tina Fey, Amy Poehler en Lena Dunham roepen luidkeels het F-word, terwijl jonge feministen in sociale media een dankbaar communicatie- en actieplatform vinden. Tegelijkertijd zorgen net die nieuwe media dat het huidige schoonheidsideaal uit zijn voegen barst, zowel wat betreft eisen (die steeds tegenstrijdiger en onbereikbaarder worden) als bereik (reclame, internet en televisie bereiken iedereen, van elke cultuur, leeftijd, sekse, etc.). Ook berichten over de loonkloof, het glazen plafond en seksisme blijven hardnekkig verder bestaan. Vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld vormen voor veel vrouwen nog een dagdagelijkse realiteit. Seksisme, of discriminatie op vlak van gender, is nog steeds de wereld niet uit – meer zelfs: zit, nog steeds, structureel verankerd in onze samenleving. Het doel van het feminisme is nog steeds niet bereikt: het geheel gelijk(waardig) zijn van vrouwen en mannen. De strijd is nog niet gestreden.

Papier vormt een dankbaar platform voor die strijd. Meer en meer boeken spelen handig in op de (ver)nieuw(d)e eisen van het feminisme, die door sommigen als de vierde feministische golf wordt bestempeld. In deze leesgroep duiken we kritisch in die literatuur. We lezen enkele opvallende nieuwe releases, en gaan tezamen in discussie. Het feminisme vormt een verzamelterm voor verschillende golven, bewegingen en interpretaties – maar wat verstaan wij, vandaag, onder feminisme? We kijken ook kritisch naar die term, bijvoorbeeld naar het historisch achterstellen van bepaalde sociale klassen en rassen.

Samen creëren we bewustzijn, door dagdagelijkse (eigen) seksistische situaties te bespreken en te ontleden. We gaan op zoek naar oplossingen, in boeken, maar ook andere platforms, als documentaires en sociale media. Maar vooral, trachten we onze eigen mening te vormen, over wat voor ons het feminisme is en kan betekenen. Wat wij zijn, kunnen doen en betekenen. Met als ultieme doel: eindelijk gelijkheid.

De leesgroep komt driemaal samen van 20u tot 22u. U kan kiezen om deel te nemen per boek of om deel te nemen aan de volledige cyclus. De leesgroep is gratis, maar graag inschrijven via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

onder begeleiding van Edith Cassiers.


 
24 februari 2016
Recensie Open Podium voor nieuw talent!

12782484_10208828315570734_1681451237_n

Voorbije woensdag vond in boekhandel De Groene Waterman de première plaats van een nieuw literair podium. De organisatie was in handen van stagiaire Silke Huybrechts, en behalve ‘open podium voor nieuw talent’ had het nog geen naam, maar hopelijk komt dat nog.

De vraag is uiteraard: is er nood aan nòg een podium, naast BallonnenvreesDe Sprekende EzelsKraakYou On Stage en talloze andere van meer of minder literair allooi? Of beter: waarom was dit anders en verdient het een plek?

Lees hier de volledige recensie!

 


 
17 maart 2016
Boekvoorstelling 'De mens, de robot, de arbeid' 

9789462670709 

Gilbert De Swert (auteur), Marc Leemans (voorzitter ACV) en Ilse De Vooght (Femma) stellen het boek De mens, de robot, de arbeid voor. 

Een boek over robotisering en digitalisering, over Google en de echte Tesla. Over minder werk en minder werken, en over oplossingen die eigenlijk te radicaal zijn om door iemand anders dan een Silicon Valley-entrepreneur gesuggereerd te worden.

Meer informatie vindt u in onze agenda of op Facebook

 

 
Leesgroep "Infinite Jest" van David Foster Wallace
In februari 2016 is het precies 20 jaar geleden dat Infinite Jest, een parodische toekomstroman over Amerika, verscheen. Time magazine verkoos de roman onder de honderd beste literaire Engelstalige werken sinds 1923.
De leesgroep wordt begeleid door Toon Staes. Hij is een aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen. Zijn interesses omvatten alle aspecten van de hedendaagse Amerikaanse roman, met een lichte voorkeur voor dikke pillen. Hij publiceerde onder andere over Thomas Pynchon, Don DeLillo, Richard Powers, David Foster Wallace en William T. Vollmann. Hij was ook de eerste onderzoeker die de manuscripten van Wallace's postume roman The Pale King in het Harry Ransom archief (Austin, Texas) kon inkijken.
Gratis maar graag inschrijven via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

cover infinite jestIn februari 2016 is het precies 20 jaar geleden dat Infinite Jest, een parodische toekomstroman over Amerika, verscheen. Time magazine verkoos de roman onder de honderd beste literaire Engelstalige werken sinds 1923. 

De leesgroep wordt begeleid door Toon Staes. Hij is een aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen. Zijn interesses omvatten alle aspecten van de hedendaagse Amerikaanse roman, met een lichte voorkeur voor dikke pillen. Hij publiceerde onder andere over Thomas Pynchon, Don DeLillo, Richard Powers, David Foster Wallace en William T. Vollmann. Hij was ook de eerste onderzoeker die de manuscripten van Wallace's postume roman The Pale King in het Harry Ransom archief (Austin, Texas) kon inkijken.

Het boek wordt besproken in vier sessies op: 19 maart: t.e.m pag 219 - 23 april: t.e.m. pag. 489 - 21 mei: t.e.m. pag. 723 - 18 juni: t.e.m. pag. 981. De leesgroep is gratis maar graag inschrijven via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden