Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Nieuws uit De Groene Waterman
10 februari 2016
Boekvoorstelling 'Het is stil waar het niet waait' van Elisabeth Marain

Zaterdag 12 maart, 14u.

Diane Broeckhoven gaat in gesprek met Elisabeth Marian over haar nieuwe boek Het is stil waar het niet waait.

Twee families, het liefdeloze, gewelddadige gezin waar Gustave opgroeit en het warme nest van Julia, verstrengelen tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. Ze worden verliefd en trouwen, maar Gustave heeft nog een andere liefde: de zee. Hij kan zijn droom om zeeman te worden niet opgeven, Julia legt zich hierbij neer. Hun relatie is hartstochtelijk, maar ook uitputtend. Het gezin breidt zich uit, Gustave strijdt voortdurend om een balans te vinden tussen zijn twee grote liefdes.

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, mist het gezin de kans om de oversteek naar Engeland te maken. Gustave voelt zich gedwongen om voor de Duitse bezetter te werken om zijn gezin te onderhouden. Na de bevrijding wordt hij hiervoor afgestraft. Hij kiest uiteindelijk voor een baan als kapitein in de hoop dat de vrijheid die de zee hem biedt, kan opwegen tegen het vreselijke stigma dat hem op het land achtervolgt.

Elisabeth Marain is een Vlaamse schrijfster. Ze werd geboren in Brugge tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor haar eerste boek, Het Tranenmeer, kreeg ze de prijs voor het beste debuut in 1979. Daarna schreef Marain de bestseller Rosalie niemand in 1988. Ze schreef ook verschillende jeugdboeken en theaterstukken.

>> meer info

 
10 februari 2016
Dubbelgesprek met Isabelle Rossaert en Ingrid Vander Veken

Zaterdag 19 maart, 16u.

zwijgen

Diane Broeckhoven gaat in gesprek met twee Vlaamse schrijfsters over hun nieuwste boeken en de passie voor het schrijven.  


Waarom botst elke vraag over de Tweede Wereldoorlog op de wrokkige stilte van een vader? Waarom krijgt een vijfjarig meisje een pop die als twee druppels water op haar moeder lijkt? En wat gebeurde er met de oom van wie elk spoor zo zorgvuldig is uitgewist? De geheimen uit haar kindertijd voeren Ingrid Vander Veken naar wat haar ouders altijd hebben verzwegen. Hoe de grote geschiedenis samenviel met de kleine, een wereldoorlog doorklonk in de intiemste oorlog denkbaar. En hoe, meer dan de keuze voor het verkeerde kamp of een verboden liefde, het zwijgen daarover levens bepaalde. Want wat onbespreekbaar blijft, wordt uiteindelijk onomkeerbaar. Zwijgen is een precieus boek over waarheid en leugens, over keuzes en hun gevolgen. Over wat in talloze families werd en nog steeds wordt toegedekt. 

Ingrid Vander Veken schreef theater en scenario’s, twee jeugdboeken en twee verhalenbundels, vier romans en een dagboek. Haar professionele ervaring als journaliste en columniste geeft zij door als docente Culturele Verslaggeving aan het Conservatorium. Zij is medeoprichter van de Vlaamse Auteursvereniging, was bestuurslid van PEN Vlaanderen en beheerder van de PEN-Schrijversflat.


Wanneer op een vroege morgen de mannen van Cucuron, aan de voet van het ruige Luberon-gebergte, de jacht op een bijzonder groot everzwijn openen en Max niet komt opdagen, zoeken ze er niets achter en vertrekken ze zonder hem. Na hun eerste schoten, hoog op de bergrug, horen ze een schreeuw – maar niet van een everzwijn.

Valérie is de laatste in het dorp die Max levend heeft gezien, de avond voor het jachtongeval. Het duurt een jaar tot ze beseft waarom ze naar Parijs vertrok: ze moest afstand van hem nemen. Had ze zijn laatste woorden, die hij haar die avond toefluisterde, wel begrepen? Had ze wel door dat hij zijn toekomst niet zonder haar voor zich zag? Haar geboortedorp werd te benauwd voor Valérie, en ze gaat aan de Sorbonne studeren. Maar Max en het everzwijn laten haar niet los. 
Jean-Michel, die Valérie in Parijs leert kennen, reist naar Cucuron en probeert in het dorp aan de hand van de geruchten, roddels en verhalen te reconstrueren wat er die ochtend op de berg daadwerkelijk is gebeurd. Dat is wat ik bemin is een boek over schoonheid op onverwachte plaatsen en over het ontstaan van mythes en legendes. Bovenal is het een sfeervol romandebuut over de levensreddende kracht van verhalen – omdat het idee van wat had kunnen zijn, meestal sterker is dan iedere realiteit.

Isabelle Rossaert (Genk, 1966) studeerde psychologie en werkt als (eind)redacteur en verslaggever. Als freelancejournalist schreef ze onder andere voor De Standaard, Onze Tijd en Weekend Knack. Daarnaast geeft ze workshops zakelijk en creatief schrijven. Eerder publiceerde Rossaert De verdwaalde ooievaar, en een verhalenbundel in samenwerking met Paul Verhaeghen. Dat is wat ik bemin is haar romandebuut.

 
 
Actie Privé-Domein PDF Print E-mail

9 februari 2016

priv-domeinACTIE: bijna alle leverbare delen tijdelijk voor 15 euro!
Korting geldt van 1 februari tot 1 mei. Zolang de voorraad strekt.

Klik hier voor de volledige selectie.

 
22 april 2016
Battle of books #1: Over de grens

lampedusa

Als een aanrollende golf, zo omschrijven sommige opiniemakers en politici de ‘migratiestroom’ uit het Midden-Oosten. Alsof het om een natuurfenomeen gaat en niet om mensen. Ons onvermogen om oorlogsvluchtelingen op te vangen dwingt ons na te denken over onze falende maatschappelijke huishouding. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe kan het anders?

Op 22 april, tijdens de maand van de filosofie, debatteren we een avond met de auteurs Paul Verhaeghe (Autoriteit), Thomas Decreus en Christophe Callewaert (Dit is morgen) en Erik Vlaminck (De zwarte brug). 

Battle of Books wil een alternatief zijn voor de arena van de media. In plaats van een retorisch steekspel tussen uiterste stemmen waarbij de rol van het publiek beperkt blijft tot een duim omhoog of omlaag, werken we aan een opbouwende dialoog. Daarom kiezen we voor een progressieve debatcultuur tussen gelijkgezinden die het niet noodzakelijk met elkaar eens zijn. Om dan samen op zoek te gaan naar nuance in de ideeënstrijd, naar verfijning en verdieping van nieuwe inzichten.

>> Lees meer

 
01 februari 2016
Nieuwsbrief 01/02: Agenda

RTEmagicC_il_570xN.296615257.jpg

Beste,

Als onze agenda van februari de toon zet dan mag u van ons dit jaar het een en ander verwachten.

We zijn heel blij dat onze leesgroep moderne klassiekers terug is. Onder begeleiding van diverse doctorandi van het departement Taal- en letterkunde van Universteit Antwerpen bespreken we enkele mooie, moderne klassiekers.

Kunst is divers – dat mogen ze ons niet afpakken! – en daarom is een diversiteit van kunstkritiek ook heel welkom. De Groene Waterman zet met plezier een initiatief als Oogst in de kijker. In de reeks Exit through the museum is het de beurt aan het kunsttijdschrift Oogst, een nieuwe vorm van kunstkritiek die we toejuichen.

Op dinsdag 2 februari gaat het bij Eva bijt door , een all female panel, over vrouwen bij defensie.

"De geboorte van het links politieke boek in Vlaanderen valt vrij exact te dateren: in het voorjaar van 1977 zat historicus Jaak Brepoels op de progressieve uitgeverij Kritak in Leuven voor een lichtbak stroken te plakken van 'Wat zoudt gij zonder 't werkvolk zijn?", schreef Humo onlangs. Op vrijdag 5 februari geeft historicus Jaak Brepoels tekst en uitleg. Relevanter dan ooit.

Op donderdag 18 februari gaat Guillaume Van der Stighelen in gesprek met Leen van den Berg over Zoon in Congo, een sterke koloniale roman over vriendschap en vaderschap.

En dit weekend zetten we nog even poëzie in de kijker. Zaterdag om 14u. stelt Peter Holvoet-HanssenGedichten voor een kleine reus voor. Om 16u. stelt uitgeverij Huis Clos een boek over Joke van Leeuwenvoor.

Ondertussen werken we nog goed door aan een leesgroep feminisme, leesgroep Infinite Jest, een open podium voor schrijftalent en een Battle of books. 
Hierover snel meer.

Tot in de winkel.
Diane, Immele, Iris, Katrien, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman

>> volledige nieuwsbrief
>> inschrijven op nieuwsbrief

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden