Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tips personeel & vrijwilligers
Tip van Robrecht
2 juni 2015
the new prophets of capital - Nicole Ashoff

The new prophets of capital - Nicole Aschoff

Vandaag zijn er behoorlijk wat superrijken met luide kritiek op het kapitalisme. Zo probeert de elite controle te krijgen op systeemkritiek: het zijn pogingen in recuperatie, in de hoop het kapitalisme te redden.

Bil Gates (Microsoft) maakt zich tegenwoordig zorgen over de ongelijkheid in de wereld en ijvert voor een filantropenkapitalisme (maar gaat ondertussen scheep met psychopatische bedrijven als Monsanto).
Sheryl Sandberg (Facebook) wil strijden tegen de genderongelijkheid en droomt van een feministisch kapitalisme. Vrouwen moeten zoals Sandberg zelf de ratrace vervoegen en zoals mannen een will to lead ontwikkelen, dat zou de weg naar succes zijn...(Nicole Aschoff legt uit waarom dat "an upercut to the stay-at-home mom" is, ofte "how women can be their own worst enemies").
John Mackey (CEO van Whole Foods) klaagt de fastfoodcultuur aan en pleit voor een eco-kapitalisme. In zijn strijd tegen de globalisering beoogt hij een lokale landbouw, maar dan wel volgens winstgericht competitief model.
Oprah Winfrey (media mogul) wil wat meer medemenselijkheid via een zelf-hulp kapitalisme, (noem het "a neoliberal mind cure"...) tegelijk is ze een epigoon van de sensatiepers geallieerd met de geweldindustrie.

"Sustainable capitalism", "conscious capitalism", "spiritual kapitalism", "inclusive capitalism", "crony capitalism", "creative capitalism"... de lijst van "new capitalists" is lang. Het zijn uitstekende voorbeelden van wat Naomi Klein "changeless change" noemt. Het zijn de nieuwe profeten van de status quo. Dit gevat boekje doorprikt ze één voor één.

 
Tip van vrijwilligster Myriam
2 juni 2015
de levenden herstellen van maylis de kerangal

De levenden herstellen - Maylis de Kerangal - De Bezige Bij

Heel, heel af en toe kom je een boek tegen dat je alle sterren van het firmament zou geven omdat het zo diep en trefzeker raakt aan de kern van het bestaan. Zo’n boek is ‘De levenden herstellen’ (de titel is ontleend aan een citaat uit Tsjechovs Platonov).
Het is even zoeken naar je evenwicht bij het begin van deze weelderig aangolvende taal, net zoals de jonge Simon moet doen als hij op een ijzige februariochtend met zijn surfplank de zee in duikt. ‘… als hij hem plotseling dichterbij ziet komen, onverzettelijk en homogeen, de golf, de belofte, hij zoekt instinctief een positie om hem te benaderen, erin te komen, erin te glijden – zoals een inbreker een kluis in glipt om de schat te ontvreemden (zelfde hoofddeksel, zelfde millimeterwerk) - , om op de onderkant van de golf te komen, in die gebogen materie waarvan het binnenste nog ruimer en dieper lijkt dan het buitenste, daar is hij, op dertig meter afstand, hij nadert met constante snelheid, en al zijn energie richtend op zijn onderarmen schiet Simon met een ruk naar voren en peddelt zo hard mogelijk om de golf net voor te zijn, zodat hij wordt meegevoerd op het glooiende water, en dan nu de take off, een razendsnelle fase waarin de hele wereld zich samenbalt in een snelle actie, een tijdflits waarbij je diep moet inademen, dan je adem vastzetten en je lichaam concentreren op één handeling, de verticale impuls waarmee je op de plank belandt, voeten wijd uiteen, de linker naar voren, regular, door de knieën gezakt en de rug recht, bijna parallel aan de surfplank, armen wijd om het geheel te stabiliseren, dat is ongetwijfeld Simons favoriete seconde, die hem in staat stelt zijn uitbarstend bestaan als één geheel te zien en de elementen voor zich te winnen, om ingelijfd te worden in al wat leeft, en eenmaal staand op de surfplank – een moment waarop je de hoogte van kam tot dal op meer dan een meter vijftig schat – de ruimte uit te rekken, de tijd op te rekken, en tot aan het eind van de rit de energie uit elk atoom van de zee te peuren. Branding worden, golf worden.’
Enkele uren later is Simon hersendood en moet er door zijn ontredderde ouders beslist worden over orgaandonatie. 
‘Hoe lang zullen ze nodig hebben om zich te schikken naar het regime van de dood? Wat ze nu voelen slaagt er vooralsnog niet in om een mogelijke vertaling te vinden, maar verplettert hen in een taal die voorafgaat aan de taal, een ondeelbare taal, van voor de woorden en voor de grammatica, die misschien de andere naam is van lijden, ze kunnen er zich niet aan onttrekken, ze kunnen er geen beschrijving voor in de plaats stellen, ze kunnen er geen beeld voor opbouwen, ze zijn tegelijk afgesneden van zichzelf en afgesneden van de wereld om hen heen.’
‘De levenden herstellen’ is geen opbeurende lectuur, maar heeft zoveel ‘zin’ (letterlijk en figuurlijk), dat het van een grote en troostende schoonheid is. Een magistraal boek, ‘een roman als een levend organisme, dooraderd met ellenlange, golvende zinnen, die worden afgewisseld met hijgerige, gejaagde passages. Poëzie en techniek, wetenschap en actie, het individuele en het collectieve versmelten tot een wondermooi geheel, in een boek dat ook nog eens ergens over gaat. Frankrijk is een groot schrijfster rijker, zoveel is zeker.’ (Marijke Arijs in De Standaard)

 
Tip van Robrecht
5 mei 2015 - door Robrecht
geopolitical_economy

Geopolitical economy. After US Hegemony, Globalization and Empire
Radhika Desai - Pluto Press

De marxistisch geïnspireerde econome Radhika Desai liet zich al meermaals opmerken met kritische eyeopeners. Zo ging ze de discussie aan met Slavoj Žižek en Alain Badiou, die het nieuwe communisme van de commons willen bezielen. Desai betoogde dat deze mediagenieke filosofen op te vatten zijn als hedendaagse avatars van het 19de eeuwse Proudhonisme. Met haar Geopolitical Economy. After US Hegemony, Globalization and Empire schreef Desai een essentieel werk waarin ze heel wat algemeen aanvaarde ideeën uit de traditionele politieke economie onderuit haalt. Zo is het een misvatting te denken dat de globalisering het einde betekent van de natiestaat. Die globalisering er aldus Desai maar dankzij rivaliserende naties, en ook de toekomst is er een van multipolariteit. Ze betwist tevens dat er de vorige decennia sprake was van een Amerikaanse hegemonie. De wereldorde valt eerder te begrijpen als een opeenvolgende mislukkingen van de VS om werelddominantie te bereiken via de dollar.
Een video van een inleidende lezing vindt u hier.

 
Tip van Nikki
5 mei 2015 - door Nikki
artful_ali_smith

Artful - Ali Smith - Penguin

Een arboriste probeert de dood van haar geliefde te verwerken door diens lesvoorbereidingen voor een literatuurcollege te lezen. In deze roman combineert Ali Smith op prachtige en speelse wijze literatuurkritiek, essays en fictie. Een kleine parel  om traag te consumeren: 'You must remember this, as time goes by, the fundamenttal things apply.' Warm aanbevolen.

 
Tip van Diane
5 mei 2015 - door Diane
zoutkrabber_web

Zoutkrabber expedities - Peter Holvoet-Hanssen - Prometheus

Het boek bevat twee delen: boek 1 is het waargebeurd verhaal van Leen Pul, een jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog “vrijwillig” naar Duitsland vertrekt om er te werken. Het lijkt een gewoon verhaal, eenvoudig en mooi. Soms verbaast het je omdat het zo zonnig en levenslustig geschreven is, jongens onder elkaar, bijna alsof die oorlog er niet is. Niet zo. Stilletjes aan word je meegezogen in de ontberingen, de verplaatsingen van fabriek naar ziekenboeg naar een volgend fabriek. Het lijken omzwervingen maar het is overlevingsdrang, de hoop op een thuiskomst waar familie en rust wachten.

Boek 2 is een compleet ander verhaal. Of toch niet? Een jongeman, Finbar, en een meisje, Louise. Hij is een introverte eenzaat, hoofd in de wolken en ziel bij de zee. Zij is een gedreven wereldverbeteraarster, voeten op de grond. Hun korte ontmoeting raakt beiden tot in het diepst van hun zijn. Alsof ze voor mekaar gemaakt zijn, tegenpolen passend als yin en yang. Zee en grond zijn niet verenigbaar, toch golven ze telkens opnieuw over elkaar heen. Zij trekt de wereld rond, stuurt af en toe een bericht, kan hem niet loslaten, als een onbereikbare satelliet die er wél is, even raakt, en weer weg is. Hij wacht. Kijkt uit naar het volgende bericht. Hoopt haar weer te zien. Durft niet. Zijn hart schreeuwt om Louise, zijn hoofd kronkelt.

Waar boek 1 rust en eenvoud is, is boek 2 een lyrische wirwar van gedachten en prachtige poëtische zinnen. De vereenzelviging van de schrijver. De chaos van de oorlogsomzwervingen zit in Finbars hoofd. Tegelijk ook de rust van het dromen en het uitkijken naar thuis-komen. Louise, dat is thuis-komen.

Hij is onderweg, naar thuis, dat is zijn doel. Zij wacht. 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring