Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tips personeel & vrijwilligers
Tip van Robrecht
5 mei 2015 - door Robrecht
geopolitical_economy

Geopolitical economy. After US Hegemony, Globalization and Empire
Radhika Desai - Pluto Press

De marxistisch geïnspireerde econome Radhika Desai liet zich al meermaals opmerken met kritische eyeopeners. Zo ging ze de discussie aan met Slavoj Žižek en Alain Badiou, die het nieuwe communisme van de commons willen bezielen. Desai betoogde dat deze mediagenieke filosofen op te vatten zijn als hedendaagse avatars van het 19de eeuwse Proudhonisme. Met haar Geopolitical Economy. After US Hegemony, Globalization and Empire schreef Desai een essentieel werk waarin ze heel wat algemeen aanvaarde ideeën uit de traditionele politieke economie onderuit haalt. Zo is het een misvatting te denken dat de globalisering het einde betekent van de natiestaat. Die globalisering er aldus Desai maar dankzij rivaliserende naties, en ook de toekomst is er een van multipolariteit. Ze betwist tevens dat er de vorige decennia sprake was van een Amerikaanse hegemonie. De wereldorde valt eerder te begrijpen als een opeenvolgende mislukkingen van de VS om werelddominantie te bereiken via de dollar.
Een video van een inleidende lezing vindt u hier.

 
Tip van Nikki
5 mei 2015 - door Nikki
artful_ali_smith

Artful - Ali Smith - Penguin

Een arboriste probeert de dood van haar geliefde te verwerken door diens lesvoorbereidingen voor een literatuurcollege te lezen. In deze roman combineert Ali Smith op prachtige en speelse wijze literatuurkritiek, essays en fictie. Een kleine parel  om traag te consumeren: 'You must remember this, as time goes by, the fundamenttal things apply.' Warm aanbevolen.

 
Tip van Diane
5 mei 2015 - door Diane
zoutkrabber_web

Zoutkrabber expedities - Peter Holvoet-Hanssen - Prometheus

Het boek bevat twee delen: boek 1 is het waargebeurd verhaal van Leen Pul, een jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog “vrijwillig” naar Duitsland vertrekt om er te werken. Het lijkt een gewoon verhaal, eenvoudig en mooi. Soms verbaast het je omdat het zo zonnig en levenslustig geschreven is, jongens onder elkaar, bijna alsof die oorlog er niet is. Niet zo. Stilletjes aan word je meegezogen in de ontberingen, de verplaatsingen van fabriek naar ziekenboeg naar een volgend fabriek. Het lijken omzwervingen maar het is overlevingsdrang, de hoop op een thuiskomst waar familie en rust wachten.

Boek 2 is een compleet ander verhaal. Of toch niet? Een jongeman, Finbar, en een meisje, Louise. Hij is een introverte eenzaat, hoofd in de wolken en ziel bij de zee. Zij is een gedreven wereldverbeteraarster, voeten op de grond. Hun korte ontmoeting raakt beiden tot in het diepst van hun zijn. Alsof ze voor mekaar gemaakt zijn, tegenpolen passend als yin en yang. Zee en grond zijn niet verenigbaar, toch golven ze telkens opnieuw over elkaar heen. Zij trekt de wereld rond, stuurt af en toe een bericht, kan hem niet loslaten, als een onbereikbare satelliet die er wél is, even raakt, en weer weg is. Hij wacht. Kijkt uit naar het volgende bericht. Hoopt haar weer te zien. Durft niet. Zijn hart schreeuwt om Louise, zijn hoofd kronkelt.

Waar boek 1 rust en eenvoud is, is boek 2 een lyrische wirwar van gedachten en prachtige poëtische zinnen. De vereenzelviging van de schrijver. De chaos van de oorlogsomzwervingen zit in Finbars hoofd. Tegelijk ook de rust van het dromen en het uitkijken naar thuis-komen. Louise, dat is thuis-komen.

Hij is onderweg, naar thuis, dat is zijn doel. Zij wacht. 

 
Tip van Katrien
8 april 2015 - door Katrien
wat_behouden_blijft

Wat behouden blijft - Wallace Stegner - Lebowskipublishers

Deze tip van collega Nikki was goud waard. Over dromen, vriendschap, het huwelijk en ouder worden.
Zo eerlijk, zo ontroerend, zo mooi!

Ten tijde van de Grote Depressie ontmoeten twee jonge stellen elkaar voor het eerst.
Charity en Sally zijn in verwachting, Sid en Larry werken beiden aan de faculteit Engels van de Universiteit van Wisconsin. Een levenslange vriendschap is geboren. Bijna vier decennia lang delen de echtparen lief en leed.
Wat behouden blijft, geschreven vanuit het perspectief van de oude Larry, is een roman die uitblinkt in stil realisme en een diep mededogen, waaruit de levenswijsheid blijkt van de auteur, die het boek – zijn laatste roman – op 78-jarige leeftijd schreef.

 
Tip van Katrien
9 april 2015 - door Katrien
fontana_geweten_van_roberto_doni_

Het geweten van Roberto Doni - Giorgio Fontana - Van Oorschot

Hoe menselijk mag/kan rechtspraak zijn? Fontana en Doni doen je doordenken. Heel goed.

Een immigrant dreigt onschuldig achter de tralies te belanden. Een ervaren aanklager komt in gewetensnood.
Een Afrikaanse immigrant is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling voor een geruchtmakende schietpartij. Roberto Doni, een ervaren officier van justitie die vlak voor zijn pensioen staat, krijgt deze ogenschijnlijk eenvoudige zaak toegeschoven. Alles wijst immers op de schuld van de immigrant. Maar Doni laat zich door een jonge journaliste overtuigen de zaak serieus te onderzoeken. Zij neemt de magistraat mee de Milanese achterbuurten in. Hier wordt hij geconfronteerd met een kant van de samenleving die mijlenver afstaat van zijn luxeleven en het statige Paleis van Justitie. Hun bevindingen dwingen hem te kiezen tussen de makkelijke weg en zijn geweten. In deze literaire roman breekt Giorgio Fontana de façade van de onpartijdige rechtspraak steen voor steen af en legt hij een groot moreel dilemma bloot.

 
<< Start < Vorige 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring