Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tips personeel & vrijwilligers
Bespreking
8 april 2015 - door Robrecht Vanderbeeken
theater een westerse geschiedenis - thomas crombez

Theater. Een westerse geschiedenis - Thomas Crombez (e.a.)

Eindelijk is er een degelijk handboek theatergeschiedenis. Het laatste overzichtswerk dateert alweer van 1969. Toen moest ‘de nieuwe golf’ in België nog beginnen, met voortrekkers als Josse De Pauw, Jan Lauwers, Jan Fabre, Guy Cassiers, Jan Decorte, Anne Teresa de Keersmaeker, Marc Vanrunxt en vele anderen. Het is een handboek met veel troeven. De auteurs kozen er bijvoorbeeld voor samen een omvattend verhaal te vertellen van de Oudheid tot begin 21ste eeuw. Die collectieve aanpak loont.

 

 

 

 
Tip van Diane

Het woord - Charlie Hebdo. Menno Grootveld (red.)

8 april 2015
door Diane Vangeneugden

het woord charlie hebdo menno grootveld

De aanslag op Charlie Hebdo veroorzaakte een tsunami aan 'je suis charlie'-betuigingen; 'onmenselijke daad tegen de vrije meningsuiting', 'aanslag op de democratie' enz.

Een aantal opiniemakers ging tegen deze 'universele' stroom in, oa:

over Ayaan Hirsi Ali's moslimhaat; over “alles moet kunnen want vrije meningsuiting” als dekmantel voor racisme. “Zij” zijn het geweld en “wij” zijn de democratie (nochtans waren de daders “Franse” inwoners dus “wij”). Kijk in eigen samenleving naar de vervreemding van “onze” eigen bevolking die veroorzaakt en genegeerd wordt door het beleid. De voedingsbodem voor extremisme en geweld in het Westen ligt niet in de moslimlanden, maar bij ons. “Europa is in oorlog met zichzelf”.

Tip: lees het boekje van achter naar voor!

 

Uitgeverij Leesmagazijn - 118 blz – €14,95 - boek bestellen

 
Tip van Thomas

Nog lang en gelukkig - Dree Peremans sr., Pieter Fannes (illustraties)

8 april 2015
door Thomas Blommaert

nog lang en gelukkig - dree peremans sr, pieter fannes

Je maakt wat mee als de vrouw die winden laat een prins huwt! Uit gêne houdt ze zich dagenlang in. Tot... ze zich toch maar laat gaan. Dan worden de takken van de bomen gerukt, deuren en ramen uit hun hengsels gelicht en het vee van de buren het meer ingeblazen. Dan vliegen pannen mijlenver van de daken. Worden bossen ontbladerd. Rivieren uit hun oevers geblazen. Landerijen in puinhopen herschapen.

In Nog lang en gelukkig verzamelt Dree Peremans vijftig eigenzinnige sprookjes. Het boek is een universum waar naast vrouwen die winden laten ook meisjes met ganzenpoten rondlopen, mannen met koeien zijn getrouwd, en konijnen ook jongens zijn. Hun avonturen duren niet altijd even lang en eindigen ook niet altijd gelukkig, maar de boodschap is duidelijk: tevreden zijn is van een hogere orde dan heilloos geluk nastreven. Het is wat het is en je heb wat je hebt. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om aan het einde van de rit iets als ‘nog lang en gelukkig’ in het achterhoofd te hebben.

 

Uitgeverij Epo 240 p. - €24,90 - boek bestellen

 

 
Bespreking
8 april 2015 - door Katrien Merckx
dit kan niet waar zijn joris luyendijk

Dit kan niet waar zijn - Joris Luyendijk

15 septemer 2008, de Amerikaanse bank Lehman Brothers gaat failliet. Topbankiers en insiders van The City, het financiële centrum van Europa in Londen, beseffen hoe erg dit is. Media en politici liegen ons voor dat het om een ernstige financiële crisis gaat. Niet meer, niet minder. Alles is (al terug) onder controle. Het duurde tot 2014 tot Herman Van Rompuy, toenmalig voorzitter van de Europese Raad, toegaf dat we op “enkele millimeters van een totale implosie” hebben verkeerd.

Nederlands journalist en antropoloog Joris Luyendijk start een blog voor de Britse krant The Guardian en trekt de City in met de vraag: “Wie zijn die hebzuchtigen die dit op hun geweten hebben en nu gewoon verder doen? Hoe kunnen ze met zichzelf leven?” Hij wil begrijpen wat er gebeurd is, deze wereld begrijpbaar maken voor anderen en onderzoeken of dit opnieuw kan gebeuren. Deze zoektocht en de reacties op zijn blog vormen de basis voor Joris Luyendijk zijn nieuwste boek Dit kan niet waar zijn. Joris Luyendijk onder bankiers.

 

 

 

 
Bespreking
8 april 2015 - door Frank Willems
marxistische economie herbekeken - ludo cuyvers

Marxistische economie herbekeken - Ludo Cuyvers

Cuyvers is de uitdaging aangegaan de economische theorieën die Marx in de drie delen van Das Kapital uiteenzet te toetsen aan de hedendaagse economische wetenschap. Wat is er vandaag nog geldig, wat hebben (neo)Marxistische auteurs ermee aangevangen om de huidige economische evolutie van het kapitalisme te verklaren? Het thema is boeiend en Cuyvers blijft niet steken in een apologie van Marx nog in een kortzichtige afwijzing als verouderd...

 

 

 

 
<< Start < Vorige 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring