Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tips personeel & vrijwilligers
Stoner - John Williams
vertaald door Edzard Krol
gelezen door ons allemaal, absolute aanrader!

stoner - john williams

Stoner is het donkere levensverhaal van een universiteitsdocent in de letteren.  William Stoner wordt eind 19e eeuw geboren in een klein gezin van hardwerkende boeren, krijgt tijdens zijn landbouwstudies een fascinatie voor letterkunde en kan achteraf lesgeven aan een kleine universiteit.  Hij ondergaat stoïcijns zijn tragische levenslot: de afwezigheid van liefde, zowel in opvoeding, vriendschap en huwelijk. Hij werkt met toewijding en leeft in stilte, maar tussen de regels voel je het innerlijke vuur smeulen. Niet alleen het hoofdpersonage blinkt uit in het zwijgen: door de onderkoelde schrijfstijl suggereert de schrijver een gevoelsleven dat niet expliciet wordt beschreven.  Of hoe een grijze muis bewondering afdwingt in een prachtig geschreven roman.

boek bestellen


 
The trout opera - Matthew Condon
vertaald door Gerda Baardeman - Wim Scherpenisse
gelezen door ons allemaal, absolute aanrader!

trout opera van matthew condon

Winnaar Juryprijs De Groene Waterman Prijs 2013

Dit is het schitterende verhaal van de negenennegentigjarige boerenknecht, Wilfred Lampe, die aan het einde van zijn lange leven wordt opgemerkt door het Olympisch Comité om bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney symbool te staan voor een eeuw Australië. Ze sturen twee mannen om hem op te halen maar vinden hem meer dood dan levend terug in zijn tuin. Wilfred, die nooit zijn stadje Dalgety in de outback van Australie heeft verlaten belandt buiten zijn medeweten om in een ziekenhuis in Sydney. Hij waant er zich in de hemel en overdenkt zijn leven. Een achternichtje, Aurora Beck, worstelt ondertussen om te ontsnappen aan haar junkievriendje en is maar net begonnen aan haar ontwenning, wanneer ze erachter komt dat ze nog een oom heeft. Ze redt hem uit het ziekenhuis en samen maken ze een onwaarschijnlijke reis die hun leven verandert.
Aan de hand van de levens van deze personages, schetst Mattew Condon twee realiteiten van Australië: die van het verleden en die van het heden: de romantiek van het leven langs de eens zo machtige Snowy River, het belang van een gemeenschap, de wreedheid maar ook de transcendente schoonheid van de natuur staan in schril contrast met het moderne leven in de stad dat verpest wordt door eenzaamheid, misdaad, drugs, racisme.
Een 'Great Australian Novel' waarin het prachtige natuurschoon in schril contrast staat met het menselijk onvermogen.

boek bestellen


 
Recensie
Olie op water - Habila Helon
23 september - door Katrien Merckx

Daar waar pijpleidingen en gasfakkels groeien

oil on water - habila helon

Chinua Achebe, Ken Saro Wiwa en Wole Souinka, die in 1986 als eerste Afrikaan de Nobelprijs voor de literatuur kreeg. Allemaal bekende schrijvers uit Nigeria.

Helon Habila is één van hen. Hoewel zijn werk in het buitenland reeds meermaals bekroond werd, blijft hij bij ons onbekend. Olie op water is zijn derde boek.

Als de vrouw van een buitenlands petrochemicus in de Nigerdelta door rebellen ontvoerd wordt, zoekt haar man een journalist die kan bewijzen dat ze nog leeft. Hij wendt zich tot de tweederangskrant Star en Zaq. De ooit zo gerespecteerde Zaq twijfelt niet. Dit is het ideale verhaal: een Brits staatsburger ontvoerd door plaatselijke militanten die strijden om hun omgeving te beschermen voor inhalige multinationale oliemaatschappijen. Perfect. Een prachtverhaal voor elke krant. Rufus, een jonge ambitieuze bureaujournalist, trekt met zijn grote voorbeeld Zaq, het binnenland in om Isabel Floode te zoeken.

We krijgen het hele verhaal vanuit het standpunt van Rufus. Rufus’ hoogste ambitie is te worden zoals Zaq: een doorgewinterd reporter, geen universitaire studie, autodidact die alles wat hij wist geleerd had op de redactie, op straat en uit boeken en die in het hele land gerespecteerd werd vanwege zijn sterke liberale opvattingen. Rufus is vastbesloten om redactionele artikelen te schrijven die vol ontzag gelezen zullen worden. Hij wil geen deel uitmaken van de nieuwe, oppervlakkige, brutale en op glamour uitzijnde krantengeneratie. Hij wil daar zijn waar de geschiedenis ontstaat en er met zijn taal getuige van zijn.

Helon Habila schrijft in zeer beeldende taal over het door oorlog verscheurde Nigeria, waar de olie alomtegenwoordig is, waar rivieren vervuild zijn en onbruikbaar als viswater. Hij schetst ons een grimmig en desolaat landschap waarop enkel nog gasfakkels en pijpleidingen groeien: “dezelfde lege, lage woningen, dezelfde overheersende stank van rotting, de kaalheid, de olievlekken en dezelfde ondefinieerbare droefheid in de lucht”.

Habila brengt ons tot bij de doodsbange inwoners die het het zwaarst te verduren krijgen. Zij zitten klem tussen de militanten en het leger, en houden zich doof, stom en blind. De enige manier om niet volledig verpletterd te worden.

Olie op water kan je lezen als een pageturner over ambitie, liefde en vriendschap maar is bovenal een meeslepend verhaal over de gevolgen van onze honger naar olie en de vernietigende kracht van hebzucht.

 
Memory of love - Aminatta Forna
vertaald door Marijke Versluys - Aleid Van Eekelen-Benders
Tip van Katrien

memory of love - aminatta forna

Freetown, Sierra Leone, 1969. Elias Cole ontmoet Saffia Kamara, de charismatische vrouw van zijn collega. Dertig jaar later belandt hij in het ziekenhuis en denkt hij terug aan de gebeurtenissen die hem ertoe dreven zijn collega te verraden terwijl een jonge chirurg, Kai, worstelt met een verloren liefde en de impact van de burgeroorlog. De psycholoog Adrian Lockheart helpt hen beiden maar het wordt snel duidelijk dat je het heden noch het verleden snel kan loslaten.
Fantoomliefde is een hartverscheurend verhaal dat laat zien tot wat mensen in staat zijn als ze tot het uiterste worden gedreven.

boek bestellen


 
Absolution - Patrick Flanery
vertaald door Auke Leistra
Tip van Katrien

absolution - patrick flaneryDe jonge blanke Zuid-Afrikaan Sam Leroux keert terug naar zijn geboorteland om er de biografie te schrijven van de beroemde schrijfster Clare Wald. Hij hoopt er zijn naam als auteur mee te vestigen. Tegelijkertijd besluit Clare zelf om haar veelbewogen leven neer te schrijven en zo na te gaan wat haar aandeel is in de verdwijning van haar dochter en de dood van haar zus en diens zwager. Clare nodigt Sam uit en al snel blijkt dat beiden er een geheime agenda op na houden.
Via verschillende vertelperspectieven krijgen we een - zij het versplinterd en onvolledig- beeld van het leven van de betrokkenen, van hun aandeel in de strijd tegen het apartheidsregime en zo ook een algemener beeld van Zuid-Afrika tijdens en na het apartheidsregime. 
Een goed verhaal, een vlotte pen, een gezonde portie maatschappijkritiek en wat spanning afgewisseld met inzichten over censuur, vrije meningsuiting en engagement. Een sterk debuut.


 
<< Start < Vorige 11 12 13 14 15 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring