Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Tips personeel & vrijwilligers
Recensie
27 mei 2013
België van Jan dumolyn en Tjen Mampaey

Belgie - Jan Dumolyn en Tjen Mampaey


België, een geschiedenis van onderuit is een veelbelovende titel. Meteen denk ik aan het prachtige boek 'Geschiedenis van het Amerikaanse volk' van Howard Zinn (ook bij Epo uitgegeven). Eeuwenlang schonken historici enkel aandacht aan de elite en de heersende klasse. Geleidelijk aan - eigenlijk vooral sinds de jaren ‘60 - groeide de aandacht voor de werkmensen, de vrouw en niet-westerse volkeren. België, een geschiedenis van onderuit wil hieraan bijdragen, wil de kleine man zijn geschiedenis teruggeven, zijn eigenwaarde.

volledige recensie lezen  – boek bestellen

 
Recensie
Wat ik nog weet - Diane Broeckhoven
26 mei 2013
door Chris Spatz

Wat ik nog weet van Diane BroeckhovenIn Wat ik nog weet is de vitale auteur nog helemaal niet toe aan haar memoires, haar flamboyante foto op het achterplat bewijst het.

Diane Broeckhoven nodigt je uit in het afgebakende levensverhaal van een familie. Ze schetst het in drie luiken, beginnend in 1987, dan 7 en 14 jaar later... symbolische getallen?

De complexe verhouding tussen Manon, de moeder, en haar zoon Peter schraagt de vertelling. Onbegrip en wederzijdse eigenwijsheid zijn obstakels in de liefde tussen beiden.
Voor hem deed ik voortdurend mijn best om een perfecte moeder te zijn. Zijn nukkige buien waren messteken, met schrijnende littekens achteraf.
De auteur plaatst beiden afwisselend met hun gedachten en gevoelens op het voorplan.
We gingen twee weken op vakantie...in opdracht van mijn moeder. Glimlachen en gelukkig zijn verplicht, vierentwintig uur per dag.

De relatie van de protagonisten ondergaat onder invloed van familiale gebeurtenissen hoogtes en laagtes. De scheiding van de ouders weegt zwaar door.                               Zoals zo vaak, tegen het licht van het levenseinde, groeien moeder en zoon naar elkaar toe en worden milder.                                                                                                      Herkenbaarheid is een positief punt van Wat ik  nog weet. Onverwachte en ingrijpende wendingen worden subtiel aangekondigd wat zorgt voor hunker om verder te lezen.

De teneur van het boek is zeker niet deprimerend. Het is een levensechte geschiedenis van vallen en opstaan, zoals u en ik zouden kunnen beleven, we zouden als het ware kunnen deel uitmaken van zo'n familie. De auteur geeft je met de ongelooflijke vondst van het verhaal rondom de fauteuil het gevoel dat de cirkel rond is.  

Diane Broeckhovens taal is oprecht. Geen bombast, maar puur. Bij wijlen staat er een zin die tot twee keer lezen noodt, omwille van zijn in alle eenvoud schitterende verwoording.
Ik dagdroomde dat we huid aan huid in de duinen lagen, gepaneerd met gloeiende zandkorrels.

Vanaf de eerste bladzijden stap je mee in het verhaal om het vervolgens in één adem uit te lezen. Dat gold ook voor De buitenkant van Meneer Jules dat ondertussen in 16 talen is vertaald en waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht.
Wat ik nog weet verdient om verfilmd te worden. 


 
Stoner - John Williams
vertaald door Edzard Krol
gelezen door ons allemaal, absolute aanrader!

stoner - john williams

Stoner is het donkere levensverhaal van een universiteitsdocent in de letteren.  William Stoner wordt eind 19e eeuw geboren in een klein gezin van hardwerkende boeren, krijgt tijdens zijn landbouwstudies een fascinatie voor letterkunde en kan achteraf lesgeven aan een kleine universiteit.  Hij ondergaat stoïcijns zijn tragische levenslot: de afwezigheid van liefde, zowel in opvoeding, vriendschap en huwelijk. Hij werkt met toewijding en leeft in stilte, maar tussen de regels voel je het innerlijke vuur smeulen. Niet alleen het hoofdpersonage blinkt uit in het zwijgen: door de onderkoelde schrijfstijl suggereert de schrijver een gevoelsleven dat niet expliciet wordt beschreven.  Of hoe een grijze muis bewondering afdwingt in een prachtig geschreven roman.

boek bestellen


 
The trout opera - Matthew Condon
vertaald door Gerda Baardeman - Wim Scherpenisse
gelezen door ons allemaal, absolute aanrader!

trout opera van matthew condon

Winnaar Juryprijs De Groene Waterman Prijs 2013

Dit is het schitterende verhaal van de negenennegentigjarige boerenknecht, Wilfred Lampe, die aan het einde van zijn lange leven wordt opgemerkt door het Olympisch Comité om bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney symbool te staan voor een eeuw Australië. Ze sturen twee mannen om hem op te halen maar vinden hem meer dood dan levend terug in zijn tuin. Wilfred, die nooit zijn stadje Dalgety in de outback van Australie heeft verlaten belandt buiten zijn medeweten om in een ziekenhuis in Sydney. Hij waant er zich in de hemel en overdenkt zijn leven. Een achternichtje, Aurora Beck, worstelt ondertussen om te ontsnappen aan haar junkievriendje en is maar net begonnen aan haar ontwenning, wanneer ze erachter komt dat ze nog een oom heeft. Ze redt hem uit het ziekenhuis en samen maken ze een onwaarschijnlijke reis die hun leven verandert.
Aan de hand van de levens van deze personages, schetst Mattew Condon twee realiteiten van Australië: die van het verleden en die van het heden: de romantiek van het leven langs de eens zo machtige Snowy River, het belang van een gemeenschap, de wreedheid maar ook de transcendente schoonheid van de natuur staan in schril contrast met het moderne leven in de stad dat verpest wordt door eenzaamheid, misdaad, drugs, racisme.
Een 'Great Australian Novel' waarin het prachtige natuurschoon in schril contrast staat met het menselijk onvermogen.

boek bestellen


 
Recensie
Olie op water - Habila Helon
23 september - door Katrien Merckx

Daar waar pijpleidingen en gasfakkels groeien

oil on water - habila helon

Chinua Achebe, Ken Saro Wiwa en Wole Souinka, die in 1986 als eerste Afrikaan de Nobelprijs voor de literatuur kreeg. Allemaal bekende schrijvers uit Nigeria.

Helon Habila is één van hen. Hoewel zijn werk in het buitenland reeds meermaals bekroond werd, blijft hij bij ons onbekend. Olie op water is zijn derde boek.

Als de vrouw van een buitenlands petrochemicus in de Nigerdelta door rebellen ontvoerd wordt, zoekt haar man een journalist die kan bewijzen dat ze nog leeft. Hij wendt zich tot de tweederangskrant Star en Zaq. De ooit zo gerespecteerde Zaq twijfelt niet. Dit is het ideale verhaal: een Brits staatsburger ontvoerd door plaatselijke militanten die strijden om hun omgeving te beschermen voor inhalige multinationale oliemaatschappijen. Perfect. Een prachtverhaal voor elke krant. Rufus, een jonge ambitieuze bureaujournalist, trekt met zijn grote voorbeeld Zaq, het binnenland in om Isabel Floode te zoeken.

We krijgen het hele verhaal vanuit het standpunt van Rufus. Rufus’ hoogste ambitie is te worden zoals Zaq: een doorgewinterd reporter, geen universitaire studie, autodidact die alles wat hij wist geleerd had op de redactie, op straat en uit boeken en die in het hele land gerespecteerd werd vanwege zijn sterke liberale opvattingen. Rufus is vastbesloten om redactionele artikelen te schrijven die vol ontzag gelezen zullen worden. Hij wil geen deel uitmaken van de nieuwe, oppervlakkige, brutale en op glamour uitzijnde krantengeneratie. Hij wil daar zijn waar de geschiedenis ontstaat en er met zijn taal getuige van zijn.

Helon Habila schrijft in zeer beeldende taal over het door oorlog verscheurde Nigeria, waar de olie alomtegenwoordig is, waar rivieren vervuild zijn en onbruikbaar als viswater. Hij schetst ons een grimmig en desolaat landschap waarop enkel nog gasfakkels en pijpleidingen groeien: “dezelfde lege, lage woningen, dezelfde overheersende stank van rotting, de kaalheid, de olievlekken en dezelfde ondefinieerbare droefheid in de lucht”.

Habila brengt ons tot bij de doodsbange inwoners die het het zwaarst te verduren krijgen. Zij zitten klem tussen de militanten en het leger, en houden zich doof, stom en blind. De enige manier om niet volledig verpletterd te worden.

Olie op water kan je lezen als een pageturner over ambitie, liefde en vriendschap maar is bovenal een meeslepend verhaal over de gevolgen van onze honger naar olie en de vernietigende kracht van hebzucht.

 
<< Start < Vorige 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring