Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Exit through the museum

Antwerpen ademt geschiedenis wanneer het op boeken aankomt. In de 16de eeuw, zo een 100 jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst, strandde de Franse drukker Christoffel Plantijn op de Vrijdagsmarkt en in een mum van tijd werd hij Europese marktleider met zijn Officina Plantiniana. Zo'n boekbedrijf was natuurlijk niet zomaar een verkooppunt. Het waren humanistische bolwerken waar de auteurs logeerden in de drukkerij om te helpen bij het proeflezen van hun werk. Kunstenaars en intellectuelen vonden elkaar om te discussiëren en samen te werken. Kortom, een boekenhuis was de broedplaats voor een nieuwe cultuur. In het geval van de Officina Plantiniana ging het om een enclave te midden van een duistere omgeving van brandstapels, open riolen en heksenvervolging. Binnenshuis was er een vrijplaats voor natuurkunde, religie, literatuur, filosofie en kunst. In de drukkerij, de tuin en de winkel werden boeken bedacht, gemaakt en verkocht. Vele geestelijken, maar ook filosofen en kunstenaars (zoals Rubens) waren vaste vriend aan huis.

Wij willen ons, als coöperatieve die steunt op de collectieve kracht van vele vrijwilligers, graag inzetten om naast de winkelwerking ook een ontmoetingsplaats en cultuurplek mogelijk te maken. De vergelijking met Plantijn op zich is natuurlijk niet aan de orde, het gaat om de idee. Daarom maken we in de boekhandel en in de cultuurkelder plaats voor een bescheiden culturele en artistieke werking. Als musea belevingscentra worden met de 'exit through the giftshop' (Banksy), dan draaien wij de rollen graag eens om. Ons project krijgt de werktitel 'Exit through the museum' mee. Verschillende initiatieven staan op stapel - suggesties altijd welkom - in samenwerking met bevlogen kunstenaars, curatoren, schrijvers en andere creatievelingen.

 
7 januari 2017
Exit through the museum #10

De Grafische Cel

de_grafische_celTijd om kaarsjes uit te blazen. De Grafische Cel bestaat 5 jaar. Het is een onderzoeksgroep van grafische vormgevers van LUCA, campus Sint-Lucas Gent. Als collectief van grafisch ontwerpers verbonden aan een academische instelling, stellen ze de gedachte voorop dat de praktijk van het ontwerp zélf artistiek onderzoek is. Vanuit die drive vormt de Grafische Cel nu al 5 jaar een hele generatie van vers studententalent.

Dat resulteerde onvermijdelijk in de publicatie van veel drukwerk, affiches en natuurlijk ook kunstenaarsboeken. Om deze creaties eens voor het voetlicht te brengen, verzamelde De Groene Waterman een aantal publicaties en zette we die in de kijker in onze kunstafdeling.

Het gaat in het bijzonder om een aantal individuele projecten die niet in opdracht maar op eigen initiatief tot stand kwamen. Wie meer informatie wil, of interesse in een samenwerking heeft: ‘De Grafische Cel wil bruggen tussen verschillende disciplines bouwen. Via de evenementen die ze organiseert, wil ze een ontmoetingsplek zijn voor studenten, docenten, kunstenaars, ontwerpers en andere verwante zielen, met het oog op onderzoek en dialoog.’

Frederik Berlaen
 - Michael Bussaer - Didier Deschrijver - Jan Hespeel - 
Inge Ketelers - 
Eva Moulaert - Randoald Sabbe - Peter Van de Cotte - Renata Vanhorenbeeck - Joris Verdoodt

         
 
10 november 2016
Exit through the museum #9

Jef Van Extergem

IMG_1964Waar het Vlaams-nationalisme vandaag bovenal geassocieerd wordt met een rechts beleid, was de Vlaamse vlag het in het interbellum net zo gemakkelijk verbonden met de Rode Strijd. De geschiedenis van flamingant, communist en verzetsman Jef van Extergem illustreert deze andere tijd, waarin ook kunstenaars zowel de Vlaamse als socialistische zaak volmondig steunden. In zijn levensverhaal vond auteur Marc Andries een vruchtbare inspiratiebron voor een historische roman: Jef Van Extergem. Als rook over de bergen

Het verschijnen van dit boek is voor De Groene Waterman een gelegenheid om i.s.m. Uitgeverij Ludion nog eens terug te blikken op de tentoonstelling ‘JEF’ die de schilder Jan Vanriet in 2009 organiseerde in het café de Rode 7 op het Sint Jansplein, ooit het lokaal van de communistische partij.

Als een echo uit het verleden lijken de militanten in het schilderij ‘Kameraden’ vandaag de passage in deze straat toe te kijken. ‘Tot het laatst’, dat was de lijfspreuk van de strijdbare Van Extergem. De openingsrede van de tentoonstelling in 2009 door wijlen journalist Jef Lambrecht vindt u hier ook: ‘rode separatisten zijn vandaag witte raven. Maar tijdens het interbellum wedijverde de Communistische Internationale inzake flamingantisme met uiterst rechts. … Vandaag wordt door sommigen de vraag gesteld of links opnieuw zal deserteren en de weg vrijmaken voor het rechts separatistisch avontuur.’ In 2016 is die vraag al deels beantwoord, hoewel we ze in de aanloop van de volgende verkiezingen zeker opnieuw kunnen stellen.

Meer info

 
12 oktober 2016
Exit through the museum #8
Sporen uit het persoonlijke leven van Jef Geys

Jef_Geys

Jef Geys (1934, Leopoldsburg) is niet het soort kunstenaar van wie je een gestileerde kunstcatalogus moet verwachten gedrukt op glanzend papier en met een kleurrijke dikke kaft, die mooi op een salontafelhoek past. Zijn werkwijze gaat dwars in tegen iedere tendens die een onderwerp wil inkaderen en verschonen. Het is een vorm van verzet via een ‘stijlloze stijl’: Geys creëert betekenissen door onophoudelijk waarnemingen en bedenkingen te verzamelen die hij combineert en kruist, herschikt en onttrekt aan hun hiërarchische context. Schetsen, briefwisseling, e-mails, technische fiches, noties en krantenknipsels van lokaal en mondiaal nieuws. Informatie uit de rubriek sport, cultuur en politiek door elkaar. Het eigenzinnig en systematisch archiveren is een drijfveer die deze kunstenaar al jarenlang voortdrijft met één grote stroom van met elkaar verwante creaties als resultaat. Geys wil weerstaan aan het inkaderen van de realiteit, daarbij inbegrepen de realiteit van het werk van een kunstenaar zoals hijzelf.

In een tijd waarin de boekenbusiness steeds meer toespitst op snel, hapklaar en blinkend koopwaar, wil De Groene Waterman graag het onverstoorbare en onvatbare streven van deze kunstenaar onder uw aandacht brengen. Dankzij een samenwerking met het Frans Masereel Centrum in Kasterlee, een werkplek waar kunstenaars, onderzoekers en grafisch ontwerpers elkaar kunnen ontmoeten, kunnen we een aantal publicaties en projecten van Jef Geys in onze winkel tentoonstellen.

meer info

 
29 Juni 2016
Exit through the museum #7
Een tentoonstelling van een boek over een tentoonstelling

lee_kit

Deze zomer loopt in De Groene Waterman de vitrinetentoonstelling van het boek 'Never' over het werk van de Chinese kunstenaar Lee Kit. De winkel biedt het boek als museumstuk aan, niet als koopwaar. De tentoonstelling focust op de vorm van het boek eerder dan de inhoud. Niet de kunstenaar, Lee Kit, maar wel Kim Beirnaert, de grafisch ontwerper van het boek over de kunstenaar, staat in de spotlight. In de vitrine.

meer info


 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring