Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Opinies
10 juni 2016
Van vaste boekenprijs naar vaste uitgeverskorting

Het Vlaams parlement moet de volgende maanden nog definitief beslissen over de nieuwe wetgeving van de gereglementeerde boekenprijs. Er zijn echter goede redenen om dat wetsvoorstel grondig aan te passen. Cultuurminister Gatz wil naar eigen zeggen met deze wetgeving de onafhankelijke boekhandels meer ademruimte geven. Helaas, vooral de grote ketens hebben er baat bij. Wie de diversiteit en de kwaliteit van het boekenvak wil garanderen, voert in de eerste plaats een vaste uitgeverskorting in.

Robrecht Vanderbeeken - Katrien Merckx

@Kunstenaar Jonathan Wolstenholme

Volgens econoom Paul De Grauwe had minister Sven Gatz het wetsvoorstel voor de gereglementeerde boekenprijs, waarover nog niet definitief beslist is, beter niet ingediend (DM, 7/06). Zijn scepsis vertrekt helaas vanuit de verkeerde redenen.

De Grauwe was altijd al een tegenstander van vaste boekenprijs, gewoon vanuit het liberale standpunt dat overheidsingrijpen nefast is.

Maar, net omdat de rol van de overheid in de sector dermate is afgebroken, zit het boekenlandschap in een neerwaartse spiraal van opbod: boekverkopers, uitgeverijen, leespubliek en bibliotheken worden tegen elkaar uitgespeeld.

De clustervorming van grote monopolies, waarbij distributeurs, media en tv-zenders in dezelfde financiële handen zitten, voltrekt zich volop. Nu bibliotheken door de minister van Cultuur aan hun ‘gemeentelijke’ lot worden overgelaten, verliezen zij elke zekerheid op een budget…

Lees verder

 
1 april 2016
Bol.com chanteert kleine uitgeverijen met wurgcontracten
Bol.com chanteert kleine uitgeverijen die een bestseller hebben met wurgcontracten. Ze moeten die contracten aanvaarden of heel hun assortiment wordt eruitgegooid. Das Mag is het recentste slachtoffer van de commerciële chantage van bol.com. Dit zorgde voor heel wat ophef op sociale media.

Robrecht Vanderbeeken

Marxism - Other -ismsHet zal je maar overkomen. Dan heb je als kleine en ambitieuze uitgever een bestseller, Het Smelt van Lize Spit, en meteen ziet een grote Nederlandstalige webwinkel er brood in: Das Mag moest prompt extra 10 procent voordeel afstaan of heel haar aanbod werd geschrapt.

Meer nog, ze moet ondertekenen dat: ‘de uitgever garandeert dat de boeken van de uitgever de reputatie en/of het imago van bol.com niet zullen schaden’. Marktkritische boeken in aanbieding? Contractbreuk!

Das Mag werd geschrapt,  en ze reageren dat ze weigeren mee te stappen in deze tirannieke winstlogica waarmee uitgevers uiteindelijk hun eigen graf delven. Want hoe meer macht grote spelers met winsthonger krijgen, hoe meer ze uitgebuit en tegen elkaar uitgespeeld zullen worden.

Lees verder

 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring