Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Leesgroepen Email help
Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Leesgroep Ulysses o.l.v. Geert Lernout (UA)

Zaterdag 4 april 2020 om 10u

Leesgroep Ulysses: hoofdstuk 9 tot en met 11

De grote roman Ulysses van James Joyce werd ondertussen voor de derde keer in het Nederlands vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes als Ulixes. Volgend jaar in juni is er aan de Universiteit Antwerpen een internationaal Joyce Symposium. Dit is een goede gelegenheid voor iedereen die altijd al zin had om dat mooie maar onleesbare boek nu eindelijk helemaal te lezen.

Geert Lernout van de Universiteit Antwerpen begeleidt een leesgroep die vanaf 13 januari (de dag waarop Joyce stierf) in zes zaterdagen het boek zal lezen: op zaterdag 16 juni vieren we meteen, samen Joyceanen uit de hele wereld, een Antwerpse Bloomsdag.

Leopold Bloom, advertentie-acquisiteur, Alleman en Buitenstaander, de Ierse Odysseus, eerder antiheld dan held, wandelt op een schijnbaar gewone doordeweekse donderdag in juni 1904 door Dublin. Dat vormt het vertrekpunt voor wat is uitgegroeid tot de grootste klassieker van het modernisme, Ulixes. In achttien hoofdstukken, die boeken op zichzelf zijn, wordt het verhaal van Leopold verteld, en dat van Stephen Dedalus, de jonge dichter, alter ego en nom de plume van Joyce. Legendarisch is de prachtige monologue intérieur van zijn echtgenote Molly aan het eind van het boek: een gedachtestroom van vele pagina's, in zeven ademloze alinea's, vrijwel zonder interpunctie. In de sprankelende, avontuurlijke en gedurfde vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes die eerder het onleesbaar en onvertaalbaar geachte Finnegan's Wake vernederlandsten wordt Joyces meesterwerk nieuw leven ingeblazen, tot en met de titel aan toe: Ulixes, zoals wij de Griekse held Odysseus al kennen sinds Van Maerlant en P.C. Hooft. De nieuwe vertaling van Bindervoet & Henkes doet recht aan het oorspronkelijke Joyceaans, in alles wat het boek zo bijzonder maakt.

Praktisch:

De bijeenkomsten vinden plaats in de kelder van De Groene Waterman op de zaterdagen 25 januari, 29 februari, 4 april, 2 mei en 6 juni telkens van 10 tot 12u. De planning van de leesgroep ziet er uit als volgt:

Zaterdag 25 januari: Ulysses hoofdstuk 1 tot en met 4
Zaterdag 29 februari: Ulysses hoofdstuk 5 tot en met 8
Zaterdag 4 april: Ulysses hoofdstuk 9 tot en met 11
Zaterdag 2 mei: Ulysses hoofdstuk 12 tot en met 15
Zaterdag 6 juni: Ulysses hoofdstuk 16 tot en met 18

- Graag een seintje als u komt op  Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
- De leesgroep is gratis, een vrije bijdrage wordt gewaardeerd

Locatie : De Groene Waterman
Contact : Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Terug

JEvents v1.5.5g   Copyright © 2006-2011

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring