Payday Loans

Zoek een boekMijn winkelwagen


De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

 
Agenda Email help
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Battle of Books #1: over de grens

vrijdag 22 april

maand van de filosofie

lampedusaAls een aanrollende golf, zo omschrijven sommige opiniemakers en politici de ‘migratiestroom’ uit het Midden-Oosten. Alsof het om een natuurfenomeen gaat en niet om mensen. Ons onvermogen om oorlogsvluchtelingen op te vangen dwingt ons na te denken over onze falende maatschappelijke huishouding. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe kan het anders?

In zijn boek Autoriteit (2015) denkt Paul Verhaeghe door over de tweesprong waarvoor we staan: autoriteit op basis van macht leidt tot een autoritaire security-state. Autoriteit op basis van gezag daarentegen, krijg je maar als we samen democratisch aan de slag gaan.

In Dit is morgen (2016) werpen Thomas Decreus en Christophe Callewaert de blik vooruit: durft links nog een progressieve toekomst te verbeelden? Of blijven we hangen in een defensief verhaal, hopend op maximale werkgelegenheid binnen onze beschermde landsgrenzen?

De roman De Zwarte Brug (2016) van Erik Vlaminck vertelt het verhaal van een man die anno 2015 vereenzaamd en onmachtig ten onder gaat in een snel veranderende en meedogenloze samenleving. Het is een spiegel voor de spanning die Verhaeghe, Decreus en Callewaert in hun vertogen onder de aandacht willen brengen.

Op 22 april, tijdens de maand van de filosofie met als jaarthema ‘over de grens’, debatteren we een avond met deze auteurs over de Herderiaanse ‘Volksgeist’ die nog steeds door Europa waart. Over hoe extreemrechts zich voedt aan de vrees voor vreemdelingen en steeds langere schaduwen uitgooit in de publieke opinievorming. Over hoe progressieve politici vervolgens, uit angst af te drijven van die zogenaamde electorale grondstroom, opschuiven naar dezelfde reactionaire denkbeelden en zo woordvoerders worden van een verhaal dat ons achteruit gooit, terug de geschiedenis in. En vooral: over wat we daar tegenover kunnen zetten…
Battle of Books wil een alternatief zijn voor de arena van de media. In plaats van een retorisch steekspel tussen uiterste stemmen waarbij de rol van het publiek beperkt blijft tot een duim omhoog of omlaag, werken we aan een opbouwende dialoog. Daarom kiezen we voor een progressieve debatcultuur tussen gelijkgezinden die het niet noodzakelijk met elkaar eens zijn. Om dan samen op zoek te gaan naar nuance in de ideeënstrijd, naar verfijning en verdieping van nieuwe inzichten.

deuren op 19u30 – aanvang 20u00

toegang €5 - graag een seintje als u komt Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

boekhandel De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen

autoriteitzwarte_brugdit is morgen

Terug

JEvents v1.5.5g   Copyright © 2006-2011

Openingsuren
van maandag t.e.m. zaterdag
van 9u30 tot 18u.
De Groene Waterman
Wolstraat 7 - Antwerpen
Tel. 03/232.93.94
 

algemene verkoopsvoorwaarden

privacy-verklaring